Întrevederea liderului Platformei DA cu Ambasadorul UE

Întrevederea liderului Platformei DA cu Ambasadorul UE

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a avut o nouă întrevedere cu ambasadorul Uniunii Europene, Excelența Sa, Peter Michalko.

În cadrul acesteia s-a făcut un schimb de opinii despre situația politică și economică din Republica Moldova, cu accent pe campania ce precede alegerile parlamentare din 11 iulie.

Andrei Năstase i-a vorbit șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova despre presiunile asupra alegerilor, exercitate prin utilizarea resurselor financiare obscure și a celor administrative, prin intermediul Comisiei Electorale Centrale, a sistemului judecătoresc și a unor organe coercitive controlate politic și oligarhic.

„Deciziile inexplicabile ale CEC și ale Curții de Apel vizând subiectul deschiderii secțiilor de votare în stânga Nistrului, pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale, reprezintă un exemplu concludent care susține ideea că Republica Moldova este în continuare un stat capturat de forțe nedemocratice, oligarhice. Andrei Năstase a subliniat singularitatea demersului Platformei DA și dezinteresul altor partide în legătură cu aceste încălcări flagrante ale legislației electorale care atentează la siguranța națională. Președintele Năstase a menționat faptul că Platforma DA va continua să lupte împotriva acestor acțiuni care pot altera exercițiul democratic, votul din 11 iulie. Nu o dată, Excelența Sa, Peter Michalko, a atras atenția că, în Republica Moldova, cel mai mare rău este corupția sistemică. Alegerile libere, respectarea voinței exercitate prin vot și un Parlament credibil care să susțină un Guvern preocupat de reforme sunt alte repere pe care ambasadorul UE le consideră de maximă importanță”, se spune în comunicatul Platformei DA.

De asemenea, în cadrul întrevederii, Andrei Năstase a subliniat că Platforma DA a contestat în instanță și numărul mic de secții de votare din Diaspora, pe fundalul unui interes enorm al cetățenilor moldoveni aflați în străinătate, dar și a solicitării Guvernului și Ministerului de Externe de a deschide aproape 200 de secții.

„Dreptul la vot și exercitarea acestuia de către toți cetățenii moldoveni, indiferent de locul unde se află în ziua scrutinului, sunt elementele primordiale într-o democrație, într-un stat modern cu aspirații europene. Este absolut inadmisibil ca tot acei judecători care au anulat alegerile în Capitală în 2018 să judece din nou”, a punctat Andrei Năstase.

Președintele Platformei DA a vorbit și despre presiunea organelor coercitive la adresa primarilor, prin intermediul unor denunțuri fictive ale deputaților socialiști la adresa acestora, activități ilegale pe care Platforma DA le-a sesizat deja Procuraturii și urmează a fi sesizate și structurile OSCE.

Andrei Năstase a mulțumit și pentru sprijinul constant al Uniunii Europene pentru poporul Republicii Moldova,  inclusiv în contextul anunțului Comisiei Europeană privind Planul de redresare economică pentru Republica Moldova, în valoare de până la 600 de milioane de Euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, sprijinite prin combinări și garanții financiare.

Părțile au convenit să continue dialogul și să se informeze reciproc asupra procesului electoral.

 

Cristina Pendea

Share