Întrebările unui fost deputat: Ce ar fi fost dacă în 2019 legiuitorii ar fi dat curs unei propuneri…

Întrebările unui fost deputat: Ce ar fi fost dacă în 2019 legiuitorii ar fi dat curs unei propuneri…

Fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan, se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă, în 2019, legiuitorii ar fi dat curs unei propuneri pe care o făcuse în plenul parlamentului la 12 iunie, informează OFICIAL. 

Este vorba despre propunerea de a crea în regim de urgență un grup de lucru (un grup de urmărire penală, compus din procurori și ofițeri de urmărire penală), care să cerceteze obiectiv abuzurile admise anume în interiorul sistemului judecătoresc și al procuraturii.

„Grupul ar fi avut puterea să cerceteze și să urmărească penal, în limitele legii, orice funcționar al statului, inclusiv conducerea Procuraturii Generale, implicat în capturarea statului și uzurparea puterii”, spune Moțpan.

Fostul deputat afirmă că ar fi fost necesare câteva modificări în Legea cu privire la procuratură, în Codul de procedură penală și în alte legi organice, care nu ar fi afectat, însă, sistemul de drept pentru alte infracțiuni decât cele legate de subiectul vizat.

„Astfel, Parlamentul și-ar fi onorat obligațiile constituționale stabilite de art. 66 lit. c) și n) din Constituție, acordând grupului de procurori resurse de cercetare și, după caz, de urmărire penală, de analiză a acțiunilor instituției Procuraturii Generale și a instanțelor judecătorești. Parlamentul urma să asigure caracterul obiectiv și imparțial al cercetărilor și procesul echitabil de examinare a acestor cauze speciale.
Probabil, nu l-am fi avut pe Dodon ahtiat de ideea de a deveni al doilea Plahotniuc. Cu strategii la fel de mârșave, cu aceeași tentație de a-și lustrui imaginea și a-și asuma merite, cu la fel de multă frică și la fel de multă lipsă de măsură.
Nu am fi avut, probail, și alte lucruri urâte care se întâmplă astăzi.
Ce ne-a lipsit atunci: curajul, previziunea? Determinarea?”, se întreabă Moțpan.

Share