Între politicienii de la București și Chișinău există mai multe asemănări sau deosebiri? Răspunsul unui jurnalist român!

Între politicienii de la București și Chișinău există mai multe asemănări sau deosebiri? Răspunsul unui jurnalist român!

Jurnalistul român stabilit la Chişinău, Valentin Buda, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre cum ar putea puterea din România și Republica Moldova să apropie și mai mult cele două maluri ale Prutului, dar și dacă există asemănări și deosebiri între cele 2 puteri, informează Oficial.

„Există foarte multe asemănări în ceea ce privește o anumită doză de antipatie pe care și-o procură de la electorat prin faptele și gesturile lor; există, de asemenea, bănuiala publică că ei nu ar fi întotdeauna, nu ar acționa în interesul statului. Deosebirile însă constau în faptul că România, cel puțin din punct de vedere geopolitic, și-a atins cele două obiective majore de după căderea comunismului, iar procesul acesta este aproape ireversibil”, a precizat el.

În același timp, jurnalistul a comunicat cum ar putea cele 2 puteri să apropie și mai mult cele două maluri ale Prutului.

„Rolul puterii este atunci când vorbim despre acele „poduri de afaceri”, de investiții care se creează spre Republica Moldova; acolo ar trebui să se limiteze rolul puterii, pentru că automat orice gest care ar încuraja și care ar promova unirea la nivel de politică oficială în România mai mult decât declarații parlamentare și desigur toate aceste acțiuni de suflet care sunt cerute de românii basarabeni, eu cred că mai mult de atât puterea nu poate face. Este rolul organizațiilor civice, este rolul societății civile ca să întețească pe fondul „podurilor de investiții”, „poduri de afaceri” și rolul podurilor de suflet ca nici acestea să nu se piardă. E adevărat că rezultatele sunt diferite. Eu am spus de multe ori că acest proces de apropiere dintre Republica Moldova și România este ca și o autostradă cu șapte sau opt benzi, dar fiecare dintre cei care circulă pe o anumită bandă – politicienii, societatea civilă, media ș.a.m.d. – consideră că doar drumul pe care ei îl urmează este acel corect și cel mai scurt, când de fapt este vorba despre aceeași autostradă pe care cu toții odată putem ajunge la destinație”, a conchis el.

Mihaela Rotari

Share