Într-o ședință a grupurilor de lucru pentru economie s-a discutat la Tiraspol mecanismul achitării taxei de mediu

Într-o ședință a grupurilor de lucru pentru economie s-a discutat la Tiraspol mecanismul achitării taxei de mediu

La sediul Misiunii OSCE din orașul Tiraspol a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru economie. În cadrul acesteia, experți de pe ambele maluri ale Nistrului au efectuat un schimb de opinii privind aplicarea și achitarea taxei pentru poluarea mediului de către agenții economici din stânga Nistrului și mecanismul achitării taxelor vamale la importul și exportul mărfurilor, măsură ce are drept scop integrarea treptată a subiecților economici din regiune în câmpul legal și fiscal național.

Secretarul general al Ministerului Mediului, Petru Tataru a menționat că subiecți ai Legii privind plata pentru poluarea mediului sunt agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului, a căror activitate economică este generatoare de poluanți.

În cadrul ședinței s-a menționat faptul, că în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, statul a acceptat și anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinească în domeniul asigurării calității mediului și să raporteze pe plan european și internațional cantitățile de emisii în aer, apă și sol în cadrul convențiilor la care Republica Moldova este parte. „Vă putem asista cu furnizarea de informații privind armonizarea acquis-ul comunitar”, a specificat Petru Tataru.

Reprezentanții Tiraspolului au menținut un discurs politizat, invocând pretinse presiuni din partea autorităților naționale, lucruri care nu au la bază careva argumente concludente.

 

Share