(INTERVIU) Valentin Eşanu: Noua putere trebuie să mizeze nu doar pe forţele proprii, ci pe toţi acei care-şi doresc schimbarea şi au capacitatea de a se implica

(INTERVIU) Valentin Eşanu: Noua putere trebuie să mizeze nu doar pe forţele proprii, ci pe toţi acei care-şi doresc schimbarea şi au capacitatea de a se implica

În cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, omul de afaceri, Valentin Eşanu, fost deţinut politic, a vorbit despre ce-l determină să fie activ, ce-l face să exercite presiune publică în sens pozitiv asupra guvernării, despre dialogul cu noua putere etc.

C: Dl Eşanu, în ultimul timp sunteţi foarte activ în spaţiul public. Ce vă determină să fiţi atât de activ?

V.E.: În cei doi ani petrecuţi în detenţie, am cugetat mult despre situaţia din ţară şi ce trebuie de făcut pentru ca ea să se schimbe. Am ajuns la concluzia că, fără implicare, schimbarea nu e posibilă. Unica posibilitate de a schimba ceva este să te faci văzut şi auzit. Este necesar ca oamenii să cunoască, ce principii și valorii ai şi cum pot ele influenţa schimbarea. Numai în acest caz, respectivele principii şi valori devin comune şi ajută la atingerea scopului pe care-l avem cu toţii – schimbarea. Aceasta şi explică de fapt activismul la care vă referiţi.

C: Sunteţi unicul activist din RM, care şi-a propus să exercite presiune publică în sens pozitiv asupra guvernării, pentru a o ajuta pe această cale. Pe cât de eficientă este strategia Dvs.?

V.E.: Cu siguranţă, este o strategie corectă. Înţeleg că în Moldova nu prea s-au folosit până acum astfel de instrumente ca „presiunea publică în sens pozitiv”, dar ele nu trebuie de neglijat, dat fiind eficienţa lor destul de înaltă. Nu e numaidecât să ieşi în stradă şi să strigi într-una „Jos!”, cum se practică des pe la noi. În stradă se poate de ieşit şi pentru a susţine ceva, totodată menţionându-se că unele lucruri nu merg tocmai bine, în speranţa că mesajul va fi auzit de putere şi se va acţiona în modul corespunzător. Până la urmă, avem cu toţii acelaşi scop şi acelaşi interes – un nou nivel de viaţă în Moldova, şi pentru a-l atinge, trebuie să folosim tot arsenalul pe care-l avem la dispoziţie.

C: Aţi reuşit să stabiliţi bazele unui dialog oarecare cu noua putere?

V.E.: Noua putere încearcă să ajute în măsura în care poate, reieşind din posibilităţile pe care le are. Dar, totuși, consider că ar trebui să fie un dialog mai intens. Este necesar de a colabora pentru a implementa toate legile și hotărârile corecte și necesare cetățenilor şi aici suntem gata să ne implicăm plenar.

C: Ce aşteptări aveţi de la noua putere?

V.E.: Noua putere trebuie să acţioneze ferm ca cetățenii să creadă în şansa Republicii Moldova, să fie mai optimiști și să rămână acasă. Fără suportul şi implicarea cetăţenilor, puterea nu va reuşi nimic din ceea ce se numeşte schimbarea la faţă a ţării. Oamenii trebuie să creadă că o altă viaţă e posibilă şi să contribuie – numai astfel vom reuşi.

Personal aştept de la noua putere schimbări pozitive la capitolul atitudine faţă de oamenii de afaceri. E nevoie de un dialog eficient şi de o bună colaborare cu mediul de afaceri, pentru ca împreună să transformăm în bine nivelul de viaţă din RM.

C: În general, cum apreciaţi prestaţia de până acum a noii puteri?

V.E.: Din ceea ce observ, pe alocuri câte ceva se mişcă, dar uneori am senzația că stagnăm. Sunt unele acțiuni ale guvernării la care încerc să găsesc explicații, dar nu reuşesc. Încerc să cred că așa este corect, deşi nu am nici o certitudine. E nevoie de acţiuni mai hotărâte şi de un dialog cât mai larg. Noua putere trebuie să mizeze nu doar pe forţele proprii, ci pe toţi acei care-şi doresc schimbarea şi au capacitatea de a se implica, de a contribui, în măsura posibilităţilor pe care le au.

C: Ce ar trebui de făcut ca noua putere să genereze mai multă eficienţă?

V.E.: Consider că eficiența guvernării ar putea spori dacă s-ar merge pe calea dialogului cu persoane competente în diverse domenii şi care-şi doresc schimbări. Dacă vorbim de justiţie, trebuie consultaţi avocații ce schimbări sunt necesare. Dacă vorbim de business, atunci să fie ascultaţi oamenii care ştiu problemele ce trebuie remediate cu ajutorul statului. Şi tot aşa mai departe. Prin dialog cu oameni competenţi, multe pot fi făcute.

C: Lupta pentru scoaterea Moldovei din captivitate s-a încheiat sau încă mai trebuie să continue, în opinia Dvs.?

V.E.: În opinia mea, multe instituţii ale statului rămân încă captive. Să luăm chiar domeniul în care activez eu. Pornind de la dorinţa de a face schimbări la METALFEROS SA, s-a schimbat doar directorul, iar acesta este o persoană de la o reprezentanță a instituției, care e la curent cu toate schemele și care era slujitorul vechii guvernări. De aceea, consider că scoaterea RM din captivitate trebuie să continue până la lustrația totală a oamenilor care serveau vechiului regim.

C: De ce oameni cu capacităţile şi experienţa Dvs. nu se implică în procesul de guvernare a ţării?

V.E: Recunosc, anterior, m-a măcinat gândul de a mă implica în politică pentru că vedeam ce se întâmpla în RM, dar am considerat că trebuie să ajut în alt mod poporul RM. Mai ales că implicarea în politică ar fi necesitat timp, pe care ar fi trebuit să-l iau din cel dedicat copiilor, familiei şi nu cred că aş fi putut face acest lucru. În genere, eu sau fac ceva cu dedicaţie totală, sau nu fac deloc.

C: În ultimul timp, se zice că posibilitatea revenirii PDM la guvernare nu poate fi exclusă. Ce părere aveţi?

V.E.: Părerea mea este că o cale de întoarcere nu există. Un partid care a semănat teroare nu poate reînvia ca pasărea Pheonix.

C: În genere, cum credeţi că vor evolua lucrurile în continuare în Moldova? Care e scenariul optimist şi cel pesimist?

V.E.: Acum suntem cam la mijlocul balanţei, adică e un fel de echilibru. Totul depinde de direcţia în care se vor face paşii următori. Totuşi, cred că trebuie să fim optimiști pentru că bunul Dumnezeu are grijă de oamenii corecţi. Nici doi ani petrecuți în penitenciar nu pot să mă fac să fiu pesimist, să nu am speranţe. Nu vreau să cred în careva scenariu pesimist. Mereu este o rază de lumină – trebuie doar găsită.

sursa: www.curentul.md

Share