(INTERVIU) Igor Dodon: Trebuie să facem front comun pentru a apăra şi promova valorile noastre seculare

(INTERVIU) Igor Dodon: Trebuie să facem front comun pentru a apăra şi promova valorile noastre seculare

În cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna.md, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), s-a referit la campania „Interesul Naţional”, pe care a lansat-o anterior şi acum este implementată în toată republica.

T.: Domnule Preşedinte, ce v-a determinat să lansaţi campania „Interesul Naţional”?

I.D.: O analiză amplă a situaţiei la nivel de ţară, care ne-a convins (pe mine şi pe colegii mei) că în ultimii ani interesul naţional este ignorat cu desăvârşire. Pe agenda autorităţilor figurează orice numai nu problemele reale ale oamenilor, iar aceste probleme au tangenţă directă cu interesul naţional. De aceea, ne-am propus drept scop să scoatem în evidenţă cele mai grave probleme, să atragem atenţia asupra lor şi să elaborăm soluţii pentru ele deja acum, deoarece mâine poate fi prea târziu.

T.: Care ar fi aceste probleme?

I.D.: Noi le-am structurat în zece compartimente distincte: natalitatea și demografia; familia tradiţională; valorile creştine; agricultura; identitatea moldovenească; suveranitatea şi neutralitatea; economia şi exportul; pacea şi normalitatea; relaţii bune cu toată lumea; educaţie bună şi tineri acasă. Fiecare dintre aceste domenii este de maximă importanţă, însă, din păcate, ele nu pur şi simplu sunt ignorate, dar asistăm la acţiuni ale guvernării care complică şi mai mult situaţia, iar degradarea pe care o atestăm nu are cum să nu ne îngrijoreze. Astfel, la un moment dat ne putem pomeni în situaţia când nimic nu se va mai putea face pentru a salva ţara. De aceea, scopul nostru este ca de pe acum să fie conştientizate aceste grave probleme şi să începem să acţionăm prompt pentru a salva situaţia.

T.: Care dintre problemele vizate de campania dvs. consideraţi că este cea mai gravă?

I.D.: Ele toate sunt grave, dar, dacă e să mă refer la una anume, atunci aş scoate în evidenţă natalitatea și demografia. Numai în ultimii ani din Republica Moldova au plecat pentru totdeauna peste 200 mii de cetăţeni. În acelaşi timp, natalitatea în ultimii ani a scăzut cu peste 30 la sută. Spre exemplu, în 2022, natalitatea a scăzut cu peste 8%. Ritmul de depopulare este alarmant – satele sunt pustii, insuficienţa forţei de muncă este tot mai mare, creşte presiunea pe sistemul de pensionare şi pe cel de protecţie socială, bugetul de stat e afectat într-un mod sever etc. Dacă nu ne mişcăm rapid şi nu venim cu soluţii, într-o perspectivă nu chiar atât de îndepărtată Republica Moldova ar putea rămâne un stat fără cetăţeni sau, mai bine zis, un stat populat preponderent de bătrâni, de care nimeni nu va avea grijă. Din păcate, cei de la guvernare nu doar că nu recunosc gravitatea acestei probleme, ci, pe alocuri, prin acţiunile lor, chiar provoacă agravarea ei.

Noi avem deja elaborate soluţii concrete pentru atenuarea crizei demografice şi a consecinţelor sale nefaste asupra domeniului economic, social, umanitar etc. Şi, în discuţiile noastre cu oamenii, expunem aceste soluţii. Mă bucură că oamenii înţeleg gravitatea problemei şi sunt gata să se mobilizeze ca, printr-un efort naţional comun, să reuşim să schimbăm situaţia.

T.: Aţi pomenit de discuţiile directe cu oamenii în cadrul campaniei „Interesul Naţional”. Aţi putea să ne spuneţi ce îngrijorări există la moment în societate?    

I.D.: Cea mai mare îngrijorare a oamenilor este ca nu cumva Republica Moldova să fie atrasă în război. Guvernarea a întreprins mai multe acţiuni care sugerează că se pregătesc de război – cumpără radare, cresc bugetul Ministerului Apărării, fac liste cu rezerviști, permit deschiderea de misiuni militare străine în Moldova etc. Nu ştim de ce se pregăteşte guvernarea, dar pentru noi, socialiştii, interesul național este pacea și normalitatea. Pentru că numai astfel Republica Moldova se poate dezvolta. Ferma noastră convingere este (şi noi spunem oamenilor direct acest lucru) că trebuie să avem relaţii bune cu toată lumea. Pentru mine nu este deloc clară logica acţiunilor guvernării care a făcut totul în ultimii ani pentru a deteriora relaţiile cu partenerii tradiţionali din est. Poziţia guvernării precum că, dacă eşti prieten cu cineva, numaidecât trebuie să fii duşmanul altcuiva nu e corectă. Trebuie să avem relații bune cu toată lumea. Și în vest, și în est.

Încă o mare neclaritate pentru mine, dar şi pentru mulţi dintre oamenii cu care am vorbit în ultimele luni este atitudinea guvernării faţă de suveranitate şi neutralitate.

Guvernarea pur şi simplu nu înţelege că suveranitatea şi neutralitatea sunt pietrele de temelie pe care poate şi va fi construit prezentul şi viitorul Republicii  Moldova, deoarece ele garantează pacea şi dezvoltarea armonioasă.

T.: Aţi vorbit de suveranitate, neutralitate, politică externă echilibrată etc. Dar ce alte pietre de temelie ar mai putea exista, pe care să poată fi construit prezentul şi viitorul Republicii Moldova?

I.D.: Cu siguranţă, piatra de temelie care se cere invocată în acest context în primul rând este identitatea moldovenească. Trebuie să pornim de la faptul că Moldova are o istorie bogată de peste 650 ani, iar moldovenii reprezintă un popor cu valori şi tradiţii seculare. Potrivit ultimului recensământ, peste 75% din populaţia Republicii Moldova se identifică ca moldoveni. Şi ei au dreptul la propria limbă, propria istorie, propriul stat – un stat care să le ofere şi un nivel de trai adecvat.

O altă piatră de temelie trebuie să fie valorile creştine, care de veacuri stau la baza dezvoltării societăţii moldoveneşti. Astăzi, ponderea creştinilor ortodocşi în societatea noastră este de peste 96%. Valorile creștine trebuie promovate cu sfinţenie şi în continuare. Nu trebuie să permitem distrugerea Bisericii și a Mitropoliei Moldovei.

Încă o piatră de temelie pentru dezvoltarea în continuare a societăţii noastre este familia tradiţională. Apropo, familia tradiţională întotdeauna a fost o valoare de bază a societăţii moldoveneşti şi trebuie să ne opunem tuturor atacurilor ce se întreprind asupra acestei valori, precum şi să contracarăm toate încercările ce se fac de a ne impune pseudovalori.

T.: Cum reacţionează oamenii atunci când le vorbiţi despre aceste lucruri?

I.D.: Foarte pozitiv, pentru că aceste valori fac parte din esenţa fiecăruia dintre noi. În spiritul lor am fost crescuţi, educaţi cu toţii şi ele ocupă un loc aparte în inimile noastre. Pur şi simplu, acum trebuie să facem front comun pentru a le apăra şi promova. Dacă vom reuşi acest lucru (iar eu sunt sigur că vom reuşi) vom reveni pe un făgaş normal de dezvoltare.

T.: Să înţeleg că toate aceste componente de bază ale campanie „Interesul Naţional” se vor regăsi şi în programul Dvs. electoral pentru funcţia de Preşedinte?

I.D.: Vă voi răspunde în felul următor: indiferent că voi candida sau nu la Preşedinţie, eu voi promova tot timpul valorile menţionate, dar şi soluţiile pe care le avem pentru gravele probleme cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova.

Share