Institutul Oncologic va fi modernizat. Nemerenco: Am identificat deja toate resursele financiare necesare

Institutul Oncologic va fi modernizat. Nemerenco: Am identificat deja toate resursele financiare necesare

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că a fost pregătit un Plan de modernizare a Institutului Oncologic și au fost identificate toate resursele financiare necesare, informează OFICIAL.

Ala Nemerenco spune că nu înțelege cum ani de zile nu s-a făcut nimic și nu s-a investit în baza tehnico-materială a Institutului Oncologic.

„Instituția nu are un tomograf propriu, și nici RMN, mamografe performante, deține doar un singur aparat pentru radioterapie, și acela instalat anul acesta, nu are mașini suficiente de anestezie și nici de dializă pentru pacienții oncologici, și nu are foarte multe din cele necesare, încât nu e de mirare că pacienții au ajuns să aștepte cu lunile investigațiile, operațiile și tratamentele. Anume așa un mediu este propice încălcărilor și condiționalităților”, spune Ala Nemerenco.

De asemenea, ministrul spune că Institutul va fi modernizat.

„Am pregătit la minister un plan foarte serios de modernizare a Institutului. Am identificat deja toate resursele financiare necesare. Două mamografe digitale foarte moderne cu tomosinteză și soft au fost recent procurate – unul pentru IO Chișinău și altul pentru SC Bălți și care urmează să fie instalate acum vara. Pentru alte echipamente din lista de mai sus începem procedurile de procurări. Trebuie să ne mișcam repede pentru ca nici un pacient să nu mai fie nevoit să aștepte. Deoarece procedurile de licitație durează, am decis pentru această perioadă CNAM să contracteze suplimentar peste 2000 de investigații de înaltă performanță, precum tomografie și imagistică prin rezonanță magnetică, pentru inițierea cât mai urgentă a tratamentelor. Valoarea totală contractelor este de circa 4,8 milioane de lei.

Biletele de trimitere pentru aceste investigații sunt eliberate de medicii specialiști de profil din cadrul Centrului Consultativ Diagnostic al Institutului Oncologic (Policlinica Oncologică)”, mai spune ministrul.

Totodată, Nemerenco afirmă că va face mai mult decât îi stă în puteri pentru ca instituția să ajună una de forță în sistemul de sănătate.

„Sincer să recunosc, îmi este mai ușor să găsesc resurse financiare pentru ca să asigurăm instituția cu cele mai performante echipamente, dar mai greu să dezrădăcinăm niște practici urâte întâlnite pe acolo. Dar eu cred în puterea binelui și în acei buni și corecți profesioniști care muncesc în acest institut, și că noi, locuitorii acestui frumos și chinuit colț de țară, suntem capabili să ne luam destinul în mâini. Sănătate tuturora!”, a mai adăugat ministrul.

Share