Institutul Mamei și Copilului a beneficiat de o donație de echipament performant în domeniul obstetricii și ginecologiei
Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat, astăzi, la evenimentul de transmitere a unui lot de echipament performant în domeniul obstetricii și ginecologiei către Secția de Obstetrică nr. 1 din cadrul Centrului Perinatal al Institutului Mamei și Copilului, informează OFICIAL.
La ceremonie au mai participat: conducerea și colectivul instituției medicale, dar și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, dar și deputați, diplomați și parteneri externi în persoana Excelenței Sale, Kent D. Logsdon – Ambasadorul SUA la Chișinău, și Nigina Abaszada – reprezentanta rezidentă a UNFPA Moldova.
Valoarea totală a echipamentului este de 550 mii de dolari și a fost procurat prin intermediul unui proiect inițiat și implementat de UNFPA Moldova – Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii.
În discursul său, șefa Executivului a menționat că evenimentul de astăzi reprezintă un pas important spre îndeplinirea priorităților Guvernului în domeniul sănătății – dotarea instituțiilor medicale din întreaga țară cu echipamente moderne. Potrivit Nataliei Gavrilița, până la sfârșitul anului curent, alte 8 spitale din Republica Moldova vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație.
„Vom depune eforturi pentru ca fiecare persoană din țara noastră, matur sau copil, să aibă acces la servicii medicale de calitate, la medicamente de bază și vaccinuri sigure și eficiente. Ne propunem să construim două spitale regionale, la Bălți și Cahul, și să modernizăm toate instituțiile medicale raionale. Ne dorim ca toți copiii să se nască sănătoși, în condiții de siguranță, iar femeile însărcinate să aibă parte de cea mai bună asistență atât pe parcursul sarcinii, cât și în timpul nașterii”, a spus prim-ministra Gavrilița.
Grație investițiilor făcute în cadrul proiectului, circa 15 mii de nașteri vor fi primite anual în condiții mai sigure, iar nou-născuții aflați în situații grave vor fi salvați, datorită aparatelor moderne de reanimare și terapie intensivă.
Anual, în cadrul Secției de Obstetrică a Centrului perinatal al Institutului Mamei și Copilului sunt înregistrate peste 2500 de nașteri. Aici ajung pacientele cu cele mai grave patologii din toate regiunile țării, inclusiv pacientele refugiate din Ucraina.