Inițiativa Președintei Maia Sandu de a institui sistemul judecătoresc anticorupție, avizată de Guvern
Guvernul a aprobat avizul asupra proiectului de lege cu privire la instituirea sistemului judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Proiectul vizează instituirea, organizarea și funcționarea unui sistem judecătoresc specializat pe cauze de corupție și a celor conexe, în scopul consolidării eforturilor în lupta cu fenomenul corupției și pentru asigurarea calității judecării cauzelor penale în acest domeniu. Suplimentar, se propune ca în competența acestei instanțe să fie cauzele care se referă la controlul judiciar al actelor Autorității Naționale de Integritate și cauzele privind confiscarea averii nejustificate.
De menționat că, acest proiect a fost examinat de către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, în cadrul celei de-a 136-a sesiuni plenare (6-7 octombrie 2023). În opinia sa, Comisia de la Veneția apreciază interesul și efortul depus de către Președintele Republicii Moldova și de către alte autorități ale statului privind lupta cu fenomenul corupției. De asemenea, Comisia menționează că este la latitudinea autorităților naționale să decidă asupra creării instanțelor naționale specializate în lupta cu corupția.
„Opțiunea specializării judecătorilor și crearea de complete specializate pe cauzele de corupție la toate nivelele sistemului judiciar, inclusiv, eventual, cu alocarea unui sediu separat pentru aceste complete, ar putea fi mai eficient de realizat. Guvernul susține necesitatea specializării judecătorilor în examinarea cauzelor de corupție, care trebuie să fie tratate cu prioritate, inclusiv potrivit noilor prevederi legale operate în Codul de procedură penală. Eforturile statului în combaterea corupției au fost direcționate pe mai multe paliere, și anume prin revizuirea legislației, prin instituirea de noi mecanisme și prin fortificarea acestora”, a menționat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Ministra Justiției a mai spus că este esențial să se țină cont de măsurile și acțiunile deja lansate, pentru ca restructurările adiționale și reformele să se implementeze consecvent și congruent.
Proiectul de lege urmează a fi revizuit și îmbunătățit prin prisma recomandărilor Comisiei de la Veneția și a propunerilor formulate în Aviz.