Inițiativa PAS privind finanțarea partidelor politice

Inițiativa PAS privind finanțarea partidelor politice

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) vine cu o inițiativă legislativă, prin care propune ca limita de sus a finanțării partidelor să fie cât două salarii medii pentru economie pe an, precizând că decizia este în conformitate cu datoria pe care o are Partidul Democrat din Moldova (PDM) față de bugetul de stat, în sumă de 47 milioane de lei, transmite Oficial.

Liderul PAS, Maia Sandu, spune că unii membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) fac jocul PDM și nu vor să ceară ca acești bani să fie vărsați în bugetul de stat. Totodată, Maia Sandu speră că inițiativa legislativă propusă va fi promovată de unii deputați din Parlament și menționează că va fi transmisă și Comisiei de la Veneția.

Juristul partidului, Sergiu Litvinenco, menționează că, CEC trebuie să someze PDM pentru încasarea unei asemenea sume de bani. „În ianuarie 2016, CC a aprobat Regulamentul prin care se stabilește interdicția de încasare în numerar a banilor care depășesc cuantumul minim și acești bani trebuie să fie vărsați în bugetul de stat. Acest Regulament a fost anulat de Curtea de Apel și, ulterior, de Curtea Supremă de Justiție. Hotărârea a fost aprobată în septembrie 2017, ceea ce înseamnă că din ianuarie până în septembrie, CEC trebuia să someze PDM pentru a întoarce acești bani”, a spus Sergiu Litvinenco.

Secretarul general al partidului, Igor Grosu, a subliniat că încasarea banilor se face printr-o schema bine pusă la punct.

Mihaela Rotari 

Share