Inițiativă legislativă a „Pro Moldova” – celor care se tratează acasă de COVID-19 să le fie compensate toate cheltuielile

Inițiativă legislativă a „Pro Moldova” – celor care se tratează acasă de COVID-19 să le fie compensate toate cheltuielile

Liderul Grupului parlamentar „Pro Moldova”, Andrian Candu a venit cu o inițiativă legislativă de modificare și completare privind prima de asigurare medicală, transmite OFICIAL.

Andrian Candu a menționat că modificările vin în contextul în care mai mulți cetățeni infectați cu COVID-19 se tratează acasă, iar statul nu compensează cheltuielile.

„Tratamentul la domiciliu este costisitor. Din unele estimări, costul unui tratament pentru o persoană este de 5-6 mii de lei. Contează la ce etape e testat virusul și serviciile prestate. Cei care se află la tratament în spitale și policlinici sunt asigurați din partea statului, cei care se tratează acasă trebuie să suporte singur cheltuielile. Din acest motiv, noi solicităm ca legislația să fie modificată și medicamentele să fie compensate sută la sută”, a spus Andrian Candu.

De asemenea, deputatul spune că bani în bugetul asigurărilor medicale sunt.

„În această perioadă puțini cetățeni s-au adresat la medic. Mulți au evitat serviciile medicale. Multe medicamente nu au fost folosite. În bugetul fondului de asigurare obligatorie sunt bani necheltuiți. Spre exemplu, pentru luna august, fondul avea neexecutate cheltuieli de 3 miliarde de lei”, a mai spus Andrian Candu.

Deputatul a spus că vor solicita Biroului permanent să fie inclus proiectul cât mai repede pe ordinea de zi.

Cristina Parfeni

Share