Inițiativa legislativă a PAS: Guvernul va fi obligat să inițieze o serie de campanii de informare

Inițiativa legislativă a PAS: Guvernul va fi obligat să inițieze o serie de campanii de informare

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în Parlamentul Republicii Moldova, Angela Munteanu-Pojoga, a comunicat despre o inițiativă legislativă a partidului din care face parte – proiectul de lege pentru modificarea Codului Educației al Republicii Moldova nr.152 din 17.07.2014, informează OFICIAL.

Este vorba despre reglementarea noțiunii de bullying ca o formă de violență prin modificarea Articolului 3 din Codul Educației. De asemenea, vor fi introduse două noțiuni fundamentale ale educației „non-violența” și „non-discriminarea” prin modificarea Articolului 7 din același document.

Inițiativa legislativă, potrivit deputatei, a fost elaborată în colaborare cu grupul consultativ „Eforturi comune de a combate bullying-ul în Moldova, inițiat de UNICEF dar și cu participarea activă a societății civile, Ministerului Educației, părinților, profesorilor, psihologilor, inclusiv – elevilor.

„Scopul proiectului de lege este declararea zero toleranță la violența școlară, inclusiv bullying și dezvoltarea politicii de protecție a copilului și a unor practici instituționale de prevenire și combatere a acestui fenomen”, a susținut deputata PAS.

În acest context, Guvernul va fi obligat să inițieze o serie de campanii de informare – atât a elevilor, cât și profesorilor, părinților și personalului auxiliar.

Elaborarea acestui proiect de lege, după cum a spus deputata, a fost dictată de necesitatea luării de atitudine în condițiile în care ultimul raport elaborat de UNICEF vorbește de cifre alarmante, circa 86,8% dintre elevii claselor a 6-12-a sunt afectați de acest fenomen.

Proiectul urmează să fie prezentat în plenul Parlamentului. Deputata a menționat că vor fi și discuții publice la acest subiect.

Mihaela Conovali

Share