Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 monitorizează candidații la funcția de deputat. Detalii!

Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 monitorizează candidații la funcția de deputat. Detalii!

Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 monitorizează candidații care aspiră la funcția de deputat în Parlament și informează că societatea poate face cunoștință cu profilurile candidaților, accesând site-urile investigații.md, anticorupție.md și moldovacurata.md, transmite OFICIAL.

Din componența Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat fac parte Asociația Presei Independente (API), Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ), Asociația pentru Democrația Participativă (ADEPT), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC).

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, a menționat că se analizează profilurile candidaților după criterii, precum și se lucrează cu grupurile țintă. „La începutul lunii decembrie am transmis un mesaj pentru potențialii candidați electorali să fie la curent că suntem în progres și dacă vor să beneficieze de ajutorul nostru să se adreseze. Noi avem grupuri-țintă: partidele politice, candidații independenți și instituțiile publice”, a spus Igor Boțan.

La rândul său, directorul executiv al API, Petru Macovei, a spus că scopul acestei monitorizări este informarea cetățenilor despre profilurile candidaților. „Au fost analizare criteriile de integritate: în politică, gestionare a averii, în exercitarea funcțiilor publice și cazierul juridic. Pe molodvacurata.md au fost publicate deja 50 profiluri ale candidaților, iar baza de date este în continuă adaptare”, a spus Petru Macovei.

Potrivit reprezentanților Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat, toată informația este din date publice, deschise, baze de date despre averile candidaților și activitatea acestora. De asemenea, ei afirmă că profilurile candidaților sunt confirmate prin probe, nu doar de informații și analize.

Proiectul este susținut de Fundația Soros Moldova.

Doina Secrieru

Share