Inga Grigoriu: „Alexandr Stoianoglo nicidecum nu putea afla despre spălarea banilor exclusiv din presă”

Inga Grigoriu: „Alexandr Stoianoglo nicidecum nu putea afla despre spălarea banilor exclusiv din presă”

Deputata Platformei DA, președinta Comisiei de anchetă „Laundromat”, Inga Grigoriu afirmă că Alexandr Stoianoglo nicidecum nu putea afla despre spălarea banilor exclusiv din presă, fiind în acea perioadă președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică și membru al CSS, informează OFICIAL cu referire la Platforma DA.

Inga Grigoriu susține că, în cadrul studierii dosarelor Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică (anii 2010–2014), i-a captat atenția faptul că în 2013, actualul procuror general Alexandr Stoianoglo era membru al Consiliului Suprem de Securitate, iar, potrivit unor acte desecretizate de ex-președintele Nicolae Timofti, începând cu anul 2012, în cadrul CSS se discuta, totuși, despre subiectul tranzacțiilor suspecte în proporții deosebit de mari:

„Deci, domnul Stoianoglo nicidecum nu putea afla din presă, așa cum ne-a relatat în scris. Mai multe detalii la acest subiect ne-ar putea oferi domnul Bălan, ex-director SIS, care are deja invitația Comisiei Laundromat de a participa în cadrul audierilor publice”, a precizat Grigoriu.

Amintim că, o săptămână în urmă, procurorul general Alexandr Stoianoglo a oferit răspunsuri în scris la întrebările Comisiei Laundromat și, de facto, acestea se rezumă la „nu cunosc… nu-mi amintesc…”. Inga Grigoriu a declarat anterior că procurorii încearcă să claseze dosarul „Laundromat”, prin care s-au spălat peste 20 miliarde dolari SUA prin băncile din Republica Moldova cu ajutorul unor judecători corupți. Deputata mai spune că, de fapt, mai toate persoanele invitate la audieri afirmă că se știe cine a coordonat procesul, dar nimeni nu vrea să pronunțe acel nume.

De asemenea, Inga Grigoriu a precizat că în „Laundromat” au fost implicați 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată care legalizau banii. În acest sens ei au pronunțat peste 50 de ordonanțe privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive. Astfel, bugetul de stat a pierdut aproape un miliard de lei pentru că nu au fost achitate taxele de stat. Apropo, acești judecători au fost reținuți acum 4 ani, dar de curând au fost scoși de sub urmărire penală.

Cristina Gurez

Share