Informația despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova va fi prezentată la Reuniunea Comisiei de monitorizare a APCE

Informația despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova va fi prezentată la Reuniunea Comisiei de monitorizare a APCE

Concluziile preliminare ale Misiunii de observare a alegerilor ODIHR despre recentele alegeri prezidențiale din Republica Moldova vor fi prezentate la Reuniunea Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Evenimentul va avea loc astăzi, în format de videoconferință, informează OFICIAL.

La reuniune vor participa deputații Gaik Vartanean și Mihai Popșoi, care vor reprezenta majoritatea și opoziția parlamentară la dezbaterile pe subiectul Republica Moldova.

Informația va fi prezentată în ședința Comisiei de monitorizare a APCE de către coraportorii APCE pentru Republica Moldova, Egidijus Vareikis și Pierre-Alain Fridez.

Totodată, participanții la reuniune vor face un schimb de opinii pe marginea procedurii de selecție a țărilor care vor fi monitorizate pentru a fi elaborate rapoarte periodice, precum și evoluțiile din mai multe state aflate în proces de monitorizare sau post-monitorizare. Coraportorii APCE vor prezenta rapoarte ale situației din Albania, Bosnia și Herzegovina, Federația Rusă, precum și situația referitoare la ostilitățile militare dintre Armenia și Azerbaidjan.

Comisia de monitorizare a obligaţiilor şi angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei este o comisie specializată a APCE, care elaborează rapoarte periodice asupra situaţiei îndeplinirii angajamentelor pentru statele aflate în faza de monitorizare sau de dialog post-monitorizare. Recomandările adoptate de APCE sunt transmise Comitetului Miniştrilor, pentru luarea unei decizii, în timp ce Rezoluţiile sunt documente cu caracter politic, prezentând opinia APCE.

Mihaela Rotari

Share