Încă un partid susține semnarea cererii de aderare la UE

Încă un partid susține semnarea cererii de aderare la UE

Partidul Schimbării susține semnarea cererii cu privire la inițierea procedurilor de integrare europeană a Republicii Moldova, transmite OFICIAL. 

Formațiunea spune că Uniunea Europeană pe parcursul deceniilor a fost un partener de încredere a Republicii Moldova, care a impulsionat dezvoltarea statului nostru.

„În 1994 între Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat Acordul de parteneriat și colaborare, intrat în vigoare în iulie 1998. Acest acord a pus bazele unui parteneriat de trei decenii în domeniul politic, socio-cultural, științific, economic și justiție.

Din 2014, relația între Uniunea Europeană și Republica Moldova a fost aprofundată prin semnarea Acordului de asociere în vederea integrării politice, comerciale și economice primare.

In pofida regretabilelor evenimente ce au avut loc în ultimul deceniu, inclusiv după semnarea Acordului de asociere – uzurparea puterii, corupția endemică, deturnarea reformelor structurale și proasta administrare a institutiilor stratului, Uniunea Europeană niciodată nu și-a sistat asistența și suportul pentru cetățenii Republicii Moldova”, spune Partidul Schimbării.

În Declarație s-a referit și la pandemie.

„Uniunea Europeană a rămas alături de cetățenii și statul nostru pe timp de pandemie și acum, când Ucraina este lovită de război și o agresiune militară fără precedent, iar Republica Moldova trebuie să facă față noilor provocări.

Sîntem europeni din punct de vedere civilizațional, istoric și cultural. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova susțin parcursul european, sute de mii fiind deja integrați în spațiul european.

Procesul de integrare europeană presupune o coeziune internă și un mare efort în vederea implementării reformelor structurale, combaterea corupției, reforma justiției, impulsionarea dezvoltării economice și racordării la standardele și legislația Uniunii Europene. Este un efort mare, pe care Republica Moldova îl poate face doar prin îmbunătățirea rapidă a calității guvernării, coeziune națională și mobilizarea tuturor forțelor, în primul rând a resursei umane competente din țară și străinătate”, se spune în Declarația partidului.

Cristina Parfeni 

Share