Încă o vizită a Delegației Partidului „ȘOR” la Bruxelles: A fost discutată situația politică din RM, viitoarele alegeri și cooperarea cu UE

Încă o vizită a Delegației Partidului „ȘOR” la Bruxelles: A fost discutată situația politică din RM, viitoarele alegeri și cooperarea cu UE

Săptămâna trecută, vicepreședintele Partidului „Șor”, Marina Tauber, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, la invitația membrilor Parlamentului European, se menționează într-un comunicat al partidului.

În cadrul vizitei, reprezentanta Partidului Șor s-a întâlnit cu deputați europeni, care reprezintă diferite țări și grupuri din Parlamentul European. În cadrul întâlnirilor de lucru au fost discutate situația politică din Republica Moldova, viitoarele alegeri din 2018 și cooperarea cu Uniunea Europeană.

În mod special, a fost abordată situația creată în jurul liderului partidului, primarul de Orhei Ilan ȘOR și activitatea sa. În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte legate de urmărirea penală continuă a lui Ilan ȘOR, numeroasele tentative de presiune asupra sistemului judiciar și a procuraturii. În plus, Marina Tauber a vorbit despre noile proiecte și reforme implementate cu succes în Orhei în ultimele luni. De asemenea, vicepreşedintele formaţiunii politice a discutat şi aspecte cu privire la construirea partidului, precum şi rezultatele  activității Partidului „ȘOR”  din Republica Moldova.

Deputații europeni au rămas surprinşi de termenul record în care a fost implementat proiectul “Locuinţe Sociale” în municipiul Orhei. Administraţia publică locală din Orhei a avut nevoie de doar aproximativ două luni pentru a construi prima casă cu patru apartamente. Potrivit deputaţilor Parlamentului European, acest proiect pilot va deveni, fără îndoială, unul dintre cele mai populare din Moldova.

De asemenea, deputații europeni au susținut programul inițiat de primarul orașului Orhei, Ilan ȘOR, cu privire la întoarcerea compatrioților acasă şi metodele aplicate pentru implementarea acestui program.

Acest subiect, în mod deosebit, a trezit interesul deputaților europeni din Italia, unde, în prezent  lucrează cel mai mare număr de cetățeni moldoveni.

În cadrul unei întâlniri cu deputatul Italian din cadrul Parlamentului European, reprezentantul grupului Conservator și Reformist, Remo Sernagiotto, s-a discutat, de asemenea, situația cetățenilor moldoveni cu reședința în Italia, posibilitatea de a obține un loc de muncă legal pentru aceștia și acordarea  sprijinului  diasporei moldovenești.

Reprezentantul grupului Partidului Popular European, deputatul european din Italia, Alberto Cirio, care este și membru al delegației Comisiei Parlamentare pentru Asocierea UE-Moldova, a propus mai multe proiecte sociale destinate locuitorilor din Orhei. În special, el a atras atenția asupra dezvoltării în continuare a proiectului social cu privire la Centrul de Plasament a animalelor fără stăpân.

Mai mult, menţionăm că, Marina Tauber a avut un şir de întrevederi constructive cu Europarlamentarii austrieci.

În acest context, reprezentantul Partidului Popular European, membru al Comisiei pentru petiții și al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, Heinz K. Becker a apreciat programul politic al Partidului Șor, activitatea eficientă a liderului Ilan Şor, în ciuda dificultăților cu care se confruntă astăzi.

Totododată, Deputatul din Austria, Barbara Kappel, reprezentanta grupului “Europa Națiunilor și Libertății” și comitetelor pentru afaceri economice și monetare și pentru industrie, cercetare și energie din cadrul Parlamentului European a rezumat dialogul Marinei Tauber cu membrii Parlamentului European din Austria, menţionând: „Austria este una dintre țările care poate fi una dintre cele mai bune modele pentru dezvoltarea Republicii Moldova, având în vedere similitudinea în dimensiunea teritoriului ambelor țări.” Deputații austrieci au exprimat sprijinul pentru activitățile Partidului „Șor” și solidaritatea cu liderul său

De asemenea, Marina Tauber a efectuat mai multe întâlniri legate de dezvoltarea organizaţiei de tineret a Partidului “Șor”, participarea tinerilor la programele și evenimentele europene.

Unul dintre cele mai importante și noi proiecte ale Partidului „Șor”, care a fost discutat la toate întâlnirile de la Bruxelles, a fost ideea înființării Academiei de Integrare Europeană, care tinde să susțină și să dezvolte valorile europene în Moldova și să contribuie la formarea unei clase politice absolut noi a țării noastre.

În acest sens, reprezentanţii Parlamentului European au salutat pozitiv implementarea acestui proiect, etalând spijinul şi implicarea activă în dezvoltarea acestui proiect.

Mai mult, deputații europeni și-au exprimat disponibilitatea de a veni în Republica Moldova pentru a acționa în calitate de oratori în fața publicului din Moldova pe teme de actualitate legate de integrarea europeană. „Vreau să menționez că Partidul “Șor” pregătește o serie de proiecte, dintre care unele sunt de importanță națională, iar unele sunt planificate la Orhei, un oraș care, potrivit deputaților europeni, este deja un exemplu pentru întreaga țară, un exemplu al modernizării de succes. Aceste inițiative au fost discutate în detaliu împreună cu colegii europeni. Ei au împărtășit cu bunăvoință experiențele, sfaturile practice și recomandările importante pe care le vom lua în considerare”, a declarat Marina Tauber după încheierea vizitei

Reamintim că pentru Partidul „Șor” aceasta nu este prima vizită în sediul instituţiilor Uniunii Europene. La 4 octombrie 2017, cu permisiunea instanței, liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, a efectuat prima sa vizită la Parlamentul European. Vizita de lucru a Marinei Tauber reprezintă o continuitate a dezvoltării acordurilor iniţiate de liderul Partidului „Şor” cu oficialii europeni la Strasbourg.

Mihaela Rotari

Share