În zilele următoare, Procuratura Generală va înainta un pachet de inițiative Guvernului

În zilele următoare, Procuratura Generală va înainta un pachet de inițiative Guvernului

Alexandr Stoianoglo, în cadrul unui briefing de presă – astăzi, a declarat că, Procuratura Generală intervine cu zece pași concreți în prevenirea și lupta cu corupția, informează TRIBUNA.

„Subliniez din start că acest pachet de inițiative legislative a fost elaborat de Procuratură încă acum câteva luni, dar în condițiile ciclurilor politice, campaniilor electorale și lipsei unor organe cu drepturi de decizie depline, înaintarea acestora a fost amânată. Sperăm acum să fie de bun augur”, a declarat Procurorul General.

Astfel, el a enumerat cele zece inițiative legislative, elaborate de Procuratura Generală, care ar îmbunătăți cadrul legal de prevenire și combatere a corupției:

1. Restrângerea imunității demnitarilor de stat;

2. Instituirea mecanismelor de tragere la răspundere penală a membrilor organelor colegiale de decizie care au încălcat legea;

3. Optimizarea procedurii disciplinare în privința procurorilor;

4. Reevaluarea cadrului normativ adoptat în perioada statului capturat;

5. Reconceptualizarea competențelor Procuraturii Anticorupție;

6. Crearea unor instanțe specializate anticorupție;

7. Extinderea competențelor procurorilor la autorizarea măsurilor speciale de investigații, inclusiv în dosarele de corupție;

8. Atribuirea competenței procurorului la aplicarea măsurii procesuale de constrângere – suspendarea provizorie din funcție;

9. Răspundere contravențională pentru fapte de corupție cu prag valoric mic;

10. Executarea neîntârziată a adreselor Curții Constituționale în privința unor infracțiuni în sfera publică.

Stoianoglo a spus că, în zilele următoare, Procuratura Generală va înainta acest pachet de inițiative Guvernului, pentru avizările corespunzătoare, pentru ca în cel mai scurt timp să se treacă deja la implementarea noilor reglementări.

„Procuratura Generala își exprimă disponibilitatea de a susține și participa activ la realizarea măsurilor conjugate la nivel național, menite să consolideze statul de drept, să apere drepturile și libertățile omului în baza principiilor constituționale, standardelor internaționale și prevederilor legislației Republicii Moldova în vigoare. O alta abordare și cale nu există, este lipsită de sens si perspectivă, fapt confirmat de experiența dezvoltării Republicii Moldova din ultimul deceniu”, a conchis Stoianoglo.

Cristina Jicol

Share