În anul 2024, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării se va focusa pe susținerea întreprinderilor și promovarea exporturilor
Printre obiectivele Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării setate pentru anul viitor figurează susținerea agenților economici și promovarea exporturilor. Astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a organizat audieri publice asupra bugetului pentru 2024 al acestui minister. La discuții au participat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, precum și reprezentanții instituției, care au prezentat propunerile pe care le au în contextul elaborării bugetului.
Pentru anul viitor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și-a setat mai multe obiective, printre care intensificarea cooperării economice internaționale, îmbunătățirea mediului de afaceri, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, creșterea competitivității sectorului real al economiei, dezvoltarea digitalizării etc. În 2024, instituția planifică un buget de aproximativ 400 de milioane de lei. Cea mai mare pondere din această sumă este destinată pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Astfel, aproximativ 200 de milioane de lei vor fi valorificate pentru atingerea acestui obiectiv, prin finanțarea programelor pentru agenții economici, implementate prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Totodată, 107 milioane de lei sunt destinate pentru promovarea exportului și asigurarea unui mediu economic favorabil pentru atragerea investițiilor.
De asemenea, resurse financiare în valoare de 30 de milioane de lei sunt planificate pentru implementarea Programului-pilot de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale. Scopul acestuia este de a simplifica procesul de inițiere a unei afaceri de producere. Mai exact, în diferite regiuni din țară vor fi create zone cu toată infrastructura necesară pentru asta. Pe terenurile ce aparțin autorităților publice locale, statul își asumă să asigure sistemele de apă, canalizare, electricitate, stație de epurare etc. În rezultat, agenții economici vor putea să se conecteze la toate aceste sisteme de infrastructură și să înceapă activitatea de producere.
Discuțiile au vizat și sectorul digitalizării. 15 milioane de lei vor fi alocate pentru crearea unei agenții de securitate cibernetică. Totodată, autoritățile își propun ca, în 2024, 75 % dintre serviciile publice pentru antreprenori să fie prestate digital, iar, în cazul celor destinate cetățenilor, ponderea să ajungă la 35 %.
„Evident, este un focus sporit pe programele de finanțare a afacerilor și, în general, a tot ce înseamnă resurse alternative de finanțare. Aceasta e o provocare-cheie pentru Republica Moldova. Programe precum 373 sau FACEM sunt direcția corectă, dar propun să găsim instrumente suplimentare. În ceea ce privește atragerea investițiilor și exporturile, așteptăm cu nerăbdare o activizare. Suntem gata să ne implicăm, la nivel politic, prin diplomația parlamentară”, a punctat, la final, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.
De menționat că membrii Comisiei economie, buget și finanțe planifică audieri publice privind bugetul pentru 2024 cu mai multe ministere, iar propunerile vor fi luate în considerare la examinarea și adoptarea bugetului pentru anul viitor.