Ilan Șor: Maia Sandu a închis școlile din țară, iar acum se apucă să închidă universitățile

Ilan Șor: Maia Sandu a închis școlile din țară, iar acum se apucă să închidă universitățile

Reforma sistemului de învățământ superior, pusă la cale de Maia Sandu și Guvernarea PAS, nu este nimic altceva decât o tentativă de a distruge sistemul universitar din țară. De această părere este liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. Potrivit lui, Maia Sandu a închis școlile din țară, acum se apucă să închidă universitățile. Prin urmare, acțiunile guvernării se încadrează perfect în logica președintelui de distrugere a acestei țări, a mai spus Ilan Șor.

Liderul Partidului „ȘOR” a mai adăugat că sistemul de învățământ din țară avea nevoie de o reformă, doar că ea trebuia făcută în urma unor consultări ample în societate. De asemenea, el a declarat că ministrul Educației trebuie să vină cu un raport în fața deputaților și să explice consecințele acestei reforme.

„Nu poți să dărâmi ceva ce s-a construit atâția ani, fără a consulta societatea, mediul academic, studenții, cei care sunt nemijlocit implicați în procesul de învățământ. Este încă o reformă făcută în mare grabă. Iar tot ce este făcut în grabă, fără un fundament solid, nu are cum să dea rezultate palpabile. Această reformă este făcută cu fundul în sus. Și la propriu, și la figurat. Cum să te apuci de reformat sistemul universitar, când în sistemul preșcolar și cel preuniversitar, acolo unde se pun bazele creării personalității copiilor, sunt atâtea probleme nerezolvate? „Avem prea puțini studenți și prea multe universități”, spun cei de la minister. Păi dacă o să avem mai puține universități, o să avem mai mulți studenți?”, s-a întrebat Ilan Șor.

Potrivit liderului Partidului „ȘOR”, în loc să închidă universitățile, guvernarea ar fi trebuit să se ocupe mai întâi de motivarea tinerilor de a rămâne să învețe în țară.

„Să închizi și să distrugi e ușor. Noi ne-am convins într-un an de zile, de când sunteți la guvernare, că nu sunteți buni de construit nimic temeinic. Știm cu toții cât de buni sunt cei din PAS la făcut reforme. Actualii lideri ai PAS au mai închis pe bandă rulantă școlile, începând cu 2014. Mii de copii au fost lipsiți de dreptul de a învăța, mulți părinți și-au luat copii și au completat rândurile diasporei, iar mulți învățători au rămas fără locuri de muncă. Iar școlile închise atunci stau în paragină, ca niște monumente ale incompetenței ministerului Educației, condus pe atunci de nimeni alta decât Maia Sandu. Știm foarte bine că dacă vrei să distrugi viitorul unei țări, încep să îi distrugi sistemul de educație. Maia Sandu a închis școlile, iar acum se apucă să închidă universitățile. Se încadrează perfect în logica președintelui de distrugere a acestei țări. Acesta pare fi și scopul actualilor decidenți, care nu pun preț nici pe părerea societății, nici pe cea a mediului academic”, a mai spus Șor.

Ilan Șor a adăugat că ministrul Educației și Cercetării trebuie să vină cu un raport în Parlament, pentru a răspunde la întrebările care au apărut în societate.

„Partidul „ȘOR” nu va lăsa lucrurile așa. Ministerul Educației trebuie să răspundă la întrebările societății, pentru că foarte multe întrebări rămân, deocamdată, fără răspuns. De aceea, îl așteptăm pe ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, cu un raport la următoarea ședință a Parlamentului. Ministrul trebuie să vină cu explicații în fața deputaților și în fața întregii țări. Nu vom permite ca sistemul de educație să fie bătaia de joc a unei guvernări, care a demonstrat cu prisosință până acum că nu îi pasă de oameni”, a adăugat Ilan Șor.

Share