Ilan Șor, adresare către președintele Parlamentului: Solicit să mi se ofere posibilitatea de a fi audiat vineri, prin videoconferință, pe tema miliardului

Ilan Șor, adresare către președintele Parlamentului: Solicit să mi se ofere posibilitatea de a fi audiat vineri, prin videoconferință, pe tema miliardului

Președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, solicită să fie audiat vineri, de Parlament, pe tema devalizării sistemului bancar moldovenesc. Asta în contextul în care Biroul Permanent al legislativului a decis să organizeze în 20 august, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, audieri privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.  

Într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor declară că este singurul deținător de informații despre ceea ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, și, cel mai important, cum poate fi soluționată problema privind recuperarea banilor sustrași de pe urma fraudei bancare, doar că nimeni nu vrea să-l asculte, deoarece tuturor le este convenabil.

„În calitate de președinte al unui partid politic, de deputat al acestei legislaturi, în calitate de lider al fracțiunii parlamentare, mă adresez președintelui Parlamentului să mi se ofere posibilitatea, prin videoconferință, să fiu audiat vineri pe tema miliardului. Poate fi o „luare de cuvânt” sau o altă formă care vă este comodă. Nu contează modul de organizare, pentru mine este important să auziți câteva aspecte. În primul rând, discursul meu va conține trei teze. Teza cu numărul unu: Ce s-a întâmplat cu adevărat? Teza cu numărul doi: De ce s-a întâmplat asta? Iar teza cu numărul trei este cea principală: Cum poate fi rezolvată această problemă, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în buget? Îmi doresc foarte mult ca, vineri, din păcate, deocamdată, prin intermediul unei videoconferințe, ca cetățenii Republicii Moldova, deputații, să audă, în premieră, adevărul”, a declarat Ilan Șor.

Liderul Partidului „ȘOR” a mai menționat că după dezvăluirile pe care ar vrea să le facă în cadrul audierilor, va solicita crearea unei comisii parlamentare, care să monitorizeze nu doar punerea în aplicare a planului său privind returnarea banilor în buget, ci și să contribuie zilnic la realizarea acestui plan. Totodată, Șor susține că audierile de vineri vor fi în zădar, deoarece scopul acestora este cu totul altul decât rezolvarea problemei miliardului furat.

„Din punctul meu de vedere, aceste audieri sunt în van, deoarece scopurile sunt clare. Rolul noii guvernări este de a demonstra că Stoianoglo este ineficient, iar Stoianoglo va spune că am rezolvat totul, că banii mai-mai vor fi recuperați, doar că cineva îi încurcă. Au trecut șapte ani. Niciun bănuț din banii furați din buget nu a fost returnat. Niciun infractor real nu a fost pedepsit. Șapte ani de farsă goală și de înșelăciune a oamenilor. Șapte ani de mizerie turnată pe mine și pe colegii mei, fără dovezi reale, concludente, dar care au avut un singur scop – fiecare să-și rezolve sarcinile: unii pe cele politice, alții de alt gen, dar fără rezultat”, a mai menționat Ilan Șor.

Ilan Șor își exprimă regretul că nicio instituție a statului și nici noua guvernare nu întreprind măsuri privind returnarea în buget a banilor sustrași de pe urma devalizării sistemului bancar.

„Nimeni nu este interesat să rezolve cu adevărat această problemă. Dacă măcar instanțele de judecată ar fi fost interesate, atunci, cel puțin, ar fi dispus efectuarea unei expertize financiare, care ar fi demonstrat cum au decurs, în realitate, faptele despre care vorbim. Dacă Procuratura ar fi fost interesată, ar fi solicitat anularea mandatului de arestare emis pe numele meu, care este în totalitate ilegal, pentru a mă putea prezenta la Procuratură, ca să depun mărturii. În cazul în care noua guvernare ar fi fost interesată, deja s-a îndeplinit o lună de la alegeri, ar fi putut organiza imediat negocieri cu foștii acționari ai BEM, cu reprezentanții acestora, în ceea ce privește răscumpărarea portofoliului de credite, ale căror scop este de a returna banii în buget. Zero, prieteni, zero interes din partea tuturor!”, a conchis președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor.

Reamintim faptul că, acum câteva luni, Ilan Șor a propus metoda de recuperare a banilor din frauda bancară. Potrivit lui, acționarii băncilor lichidate în anul 2015 sunt gata să răscumpere portofoliul de credite neperformante, să returneze statului prejudiciul care i-a fost cauzat, după care ei își vor recupera sumele de la adevărații beneficiari ai devalizării sistemului bancar moldovenesc. Totodată, liderul Partidului „ȘOR” a reiterat că este gata să depună mărturii în instanța de judecată, să conlucreze cu ancheta și să dezvăluie numele adevăraților beneficiari ai fraudei bancare, după ce va fi anulat mandatul ilegal de arestare emis pe numele său. Până în prezent, Banca Națională, Procuratura Generală și Președinția au oferit răspunsuri artificiale și au refuzat să includă pe agenda lor de activitate propunerea lui Ilan Șor, care  permite recuperarea banilor sustrași de pe urma devalizării sistemului bancar moldovenesc.

Doina Secrieru

Share