Igor Talmazan a discutat cu coordonatorul rezident al ONU în R. Moldova viitoarele activități

Igor Talmazan a discutat cu coordonatorul rezident al ONU în R. Moldova viitoarele activități

Secretarul General al Guvernului, Igor Talmazan, a avut o întrevedere cu coordonatorul rezident al Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova, Simon Springett. Discuția s-a axat pe subiecte de actualitate, pe consecințele generate de războiul din Ucraina și pe identificarea de soluții necesare aplanării crizelor energetice, umanitare și economice.

De asemenea, au fost trecute în revistă activitățile realizate în comun anul trecut, dar și necesitatea de a aprofunda colaborarea pe segmentul implementării Agendei de dezvoltare 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În cadrul întrevederii s-a vorbit și despre intenția Cancelariei de Stat de a relansa activitatea Consiliului Național de Coordonare pentru Dezvoltarea Durabilă, prin resetarea și conceptualizarea acestuia. Un alt proiect la care s-a făcut referință și care necesită o colaborare strânsă între autoritățile publice centrale și ONU este și implementarea Cadrului național de monitorizare a implementării Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030. Aprobat de Executiv la sfârșitul anului trecut, proiectul presupune efortul și implicarea a peste 40 de entități publice, în frunte cu Biroul Național de Statistică și Cancelaria de Stat.

Șeful Cancelariei de Stat și-a exprimat recunoștința pentru suportul constant oferit de agențiile și fondurile ONU din țara noastră în gestionarea crizei refugiaților, dar și în perioada pandemiei. Igor Talmazan a evidențiat faptul că Republica Moldova rămâne atașată obiectivelor de dezvoltare durabilă și de avansare pe calea integrării europene, iar echipa Cancelariei de Stat este ferm angajată în explorarea și identificarea posibilităților de realizare a tuturor scopurilor definite până în 2030.

Simon Springett a declarat că cele 24 de fonduri, programe și agenții specializate ale ONU la Chișinău sunt deschise pentru a oferi toată expertiza și suportul necesar în avansarea pe calea reformelor începute și în implementarea proiectelor demarate. Coordonatorul rezident al ONU în Republica Moldova a subliniat faptul că 2022 a fost anul cu cele mai mari investiții: peste 50 milioane de dolari au fost oferite pentru dezvoltarea durabilă, iar 250 milioane de dolari – pentru gestionarea crizei refugiaților.

Share