Igor Munteanu: Un stat democratic învață greșelile trecutului și își onorează datoriile chiar și după 2009 de tăcere asurzitoare

Igor Munteanu: Un stat democratic învață greșelile trecutului și își onorează datoriile chiar și după 2009 de tăcere asurzitoare

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că azi comemorăm evenimentele tragice din 7 aprilie, 2009, soldate cu 3 persoane decedate și peste 500 de tineri maltratați de trupele de ordine, cu incendierea Parlamentului și cu proteste, care și-au pus pecetea într-unul din cele mai sângeroase episoade în istoria fragilă a RM.

Politicianul spune că ține minte și până acum panica autorităților de la vestea morții lui Valeriu Boboc, ucis cu sânge rece de polițiști în uniformă, după care presa de opoziție au descoperit și alte persoane decedate în condiții obscure, după protestele în masă: Maxim Canașev, Radu Ciobanu și Ion Țîbulceac.

„Oameni care nu au făcut altceva decât să-și exprime dezacordul cu fraudele electorale ale PCRM, după alegerile parlamentare, oficial ”curate”. Încântat de rezultatul obținut în alegeri prin manipulare și fraudă, regimul lui Voronin a dorit să vaccineze toată societatea contra unor intenții de revoltă și proteste de stradă prin teroare și frică”, spune Munteanu.

Liderul CUB punctează că s-au făcut scenarii prin care să arunce vina pe oponenții regimului.

„A scos în piață personaje prin care să scape de opoziție, mizând pe tot felul de Mata Hari, cu legende de revoluționare, dar și pe grupuri bine organizate de ”măciucari”, de bătăuși K-1, instruiți cu mult timp înainte de ”specialiști în contra-revoluții oranj”.

Mulți dintre noi mai ținem minte cum a început protestul spontan al tinerilor doritori de schimbări democratice și cum l-au deturnat agentura rusească și structurile loiale regimului Voronin. Ținem minte măștile bătăușilor organizați în grupuri extremiste, echipați de fapte rele și de scenariille de acuza imediat România și Occidentul de tentativa unei lovituri de stat, folosindu-se de provocatori pentru a incendia Parlamentul și Președinția. Sculele lui Voronin l-au extrădat pe Ambasadorul României în RM, în strânsă legătură cu Mata Hari (Morari) și Baghirov și alte scule locale, conspiratorii consilierilor lui Voronin. Mai ținem minte și planurile de reconstrucție a clădirii Parlamentului, făcute de Ministrul Baldovici în ajunul calamității. Bani lungi băgați într-o clădire care avea nevoie de un pretext pentru a fi renovată”.

El spune că nu se uită ordinul lui V. Voronin ministrului de interne, Gheorghe Papuc, adresat trupelor speciale ”să curățe piața de protestatari”.

„Ținem minte barbaria poliției, care-a folosit muniție de război și bâte contra câtorva sute de tineri, vânați din piață și de acasă, torturați în comisiariatele de poliție și judecați sumar de către indivizi, care se numeau ”judecători”. Unii mai poartă și azi toga de judecători în actualul sistem nereformat al justiției.

Ținem minte sentință de 10 ani pt polițistul Ion Perju, care nu a făcut nici o zi de închisoare. Principalii vinovați au fost achitați; la 30 iunie 2015, CSJ l-a achitat pe V.Botnari, ex-șef al Comisariatului de poliție Chișinău, l-a amendat pe ex-ministrul Gh.Papuc cu o amendă, cât un ticket de călătorie, iar curțile de primă instanță i-au achitat pe I.Gumeniță, P.Corduneanu și D.Rusu”.

El mai spune că torționarii lui Voronin au trecut în slujba altor stâpâni.

„Dosarele ne-elucidate din 2009 a născut monștrii din sistemul judecătoresc și procuratura anului 2019, au alimentat impunitatea hoților de bănci în 2013-2014 și beția de putere a grupurilor, care cred că-și pot permite să cumpere o țară cu mulți bani, inspirați se pare de filmul ”Dye Hard-2” ori de alte fantezii, niciodată fezabile.

Termenul legal de prescripție în pentru crimele din 2009 a trecut posibil, nu a trecut însă vina complicilor, delatorilor, minciunoșilor. A bandiților în haine scumpe. A vânduților din sistemul judecătoresc. A celor care nu și-au onorat promisiunea de a face dreptate celor care-au fost maltratați, umiliți, uitați de justiție, celor care nu li s-a făcut dreptate nici astăzi, după 14 ani de la proteste:.

El mai spune că un stat democratic învață greșelile trecutului și își onorează datoriile chiar și după 2009 de tăcere asurzitoare.

„Libertate, Reforme și Bunăstare – asta-i datoria pe care o avem față de 2009”, a punctat Munteanu.

Share