Igor Munteanu – la CC, apoi la CNA și PA: „Guvernul abuziv a anulat o lege”

Igor Munteanu – la CC, apoi la CNA și PA: „Guvernul abuziv a anulat o lege”

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, va depune o sesizare la Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA) cu privire la asumarea răspunderii de către fostul Guvern cu privire la Zona Economică Liberă, transmite OFICIAL.

Igor Munteanu a specificat că a depus o sesizare și la Curtea Constituțională, la 15 septembrie, iar, ieri, CC a decis că acțiunea dată a fost ilegală și neconstituțională.

În fapt, potrivit lui Igor Munteanu, la 15 februarie 2019, Guvernul Filip a aprobat un proiect de lege privind Zona Economică Liberă (ZEL) prin asumare de răspundere, care a fost abuzată în ultima vreme.

„Prin asumarea de răspundere, Guvernul a modificat legea prin care se voia crearea unui parc de cercetare, dezvoltare și inginerie, consultat cu toate agențiile și ministerele și acest lucru a avut mai multe implicații. Asumarea de răspundere s-a produs cu încălcarea principiilor de jurisprudență constituțională, care stipulează că înainte de încetarea mandatului, Guvernul sau Parlamentul nu au voie să adopte nici un fel de lege. Acest fapt a fost constatat și ieri de CC”, a spus Igor Munteanu.

El a mai menționat că legile pot fi adoptate dacă au caracter stringent, iar acest lucru nu a fost necesar cu privire la ZEL.

„Este vorba de transmiterea din gestionarea AȘM a unui teren de pământ în administrarea ZEL Bălți, care planifica din 2010 să creeze un parc de inginerie aplicată de cercetare. Acesta urma să fie constituit din 8-10 institute de cercetare. Guvernul abuziv a anulat o lege, care nu a mai permis acest lucru”, a menționat Igor Munteanu.

Potrivit deputatului, la temelia intereselor pentru aceste acțiuni a fost fostul director al Centrului de Implementare a Reformelor, care a dorit excluderea terenului transmis ZEL Bălți. „Proiectul de lege nu a întrunit nici un aviz pozitiv. Acestea au arătat că proiectul promovat de Ciocan nu întrunește minimul de standarde ca să fie promovat și adoptat. El a încercat să manipuleze Guvernul și Parlamentul că pe acest teren este o întreprindere de cercetare de dezvoltare strategică. După analiză, am aflat că pe acel teren se află o spălătorie auto și auto service”, a mai spus Igor Munteanu.

În context, Igor Munteanu a spus că în această perioadă s-au înregistrat pierderi pentru ZEL și suspendarea finanțărilor planificate pentru acest parc.

Deputatul va depune o sesizare la CNA și PA pe subiectul acestor ilegalități.

Cristina Parfeni

Share