Igor Munteanu, despre introducerea sistemului metodelor alternative de vot: Nu mă așteptam la atâta împotrivire

Igor Munteanu, despre introducerea sistemului metodelor alternative de vot: Nu mă așteptam la atâta împotrivire

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, președintele Comisiei de control al finanțelor publice, în cadrul unui briefing de presă, s-a referit la introducerea sistemului de vot alternativ în Republica Moldova, informează OFICIAL.

„În 2020, ne-am convins că RM nu-și onorează obligația de a oferi tuturor cetățenilor săi drepturi electorale, dacă ei se găsesc în străinătate la momentul votului. La ultimul scrutin prezidențial au votat 260 000 cetățeni, deși ar fi putut vota și 400 000. În timp ce multe state au acceptat nevoia de a-și moderniza sistemul electoral, în Republica Moldova unora nu le pasă de problema diasporei. Drept exemplu servește și faptul că majoritatea politică din actualul Parlament nu a agreat în decembrie 2020 să voteze pentru înființarea unei Comisii speciale cu scopul de a pregăti modificarea Codului electoral. Mai mulți entuziaști ai metodelor alternative de vot au criticat lipsa de interes pentru votul alternativ. Ulterior, CEC a solicitat Parlamentului autorizarea de a testa un sistem nou al metodelor alternative de vot, în luna mai 2021, cu ocazia unor alegeri locale noi. Fără cheltuieli suplimentare, fără a umbla la Codul Electoral, fără a cere rapoarte peste rapoarte. Cu atât mai mult cu cât în RM există peste 200 soluții de guvernare electronică, care ar putea asigura CEC un sistem tehnic compatibil cu standardele internaționale, garanții de securitate și acces larg tuturor doritorilor de a vota electronic sau prin corespondență”, a declarat Munteanu.

Deputatul a amintit că la 1 martie curent a înregistrat un proiect de Hotărâre a Parlamentului, sperând că – CEC își va îndeplini sarcinile, având susținerea politică a Parlamentului, fără a amenda Codul Electoral, o procedură mai lungă și mai complicată.

„Din păcate, Comisia juridică a Parlamentului astăzi a dat aviz negativ proiectului”, a adăugat el.

Munteanu a spus că, astfel, a îndemnat CEC să testeze sistemul metodelor alternative de vot în cadrul atribuțiilor sale prevăzute în Codul Electoral, folosindu-se de existența SIAS „Alegeri”, care (1) oferă cetățenilor dreptul de a vota ca alternativă prin intermediul sistemului electronic, și (2) obligă CEC să creeze condiții favorabile pentru realizarea dreptului cetățenilor de a folosi și alte posibilități decât votul clasic, on-line, utilizând pentru identificare dispozitive de citire electronică, documente de tip nou, semnătură digitală, vot electronic.

„Recunosc, nu mă așteptam la atâta împotrivire la introducerea metodelor alternative de vot din partea PSRM și a sateliților săi. Se vede clar că nu pot dormi unii cinovnici de coșmarurile unui vot electronic masiv din diasporă în favoarea unui sistem democratic și supus controlului public în RM. Spune o vorbă – de ce te temi de aceea nu scapi. Sper ca cei interesați de metodele alternative de vot să continue colaborarea, unindu-și forțele, alături de CALC și CEC, think-tankuri ale societății civile și actori politici responsabili, pentru ca modificarea Codului Electoral, într-un sistem care să permită votul la distanță, votul prin corespondență, votul anticipat, se devină opțiuni practice și reale”, a subliniat fruntașul Platformei DA.

Cristina Gurez

Share