Igor Munteanu, despre declarațiile unor oficiali privind încheierea negocierilor în 2028

Igor Munteanu, despre declarațiile unor oficiali privind încheierea negocierilor în 2028

„Atunci când unii oficiali guvernamentali promit să încheiem negocierile deja în 2028 pentru că, spun ei, Republica Moldova are 2 avantaje în acest moment: 1) Ursula Von der Leyen este din nou Președinte, 2) UE este mai deschisă ca niciodată aderării, din considerente geopolitice, cred că ar trebui să ne ciupim și să revenim la realism”. Declarațiile au fost făcute de Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), informează OFICIAL. 

Politicianul a spus că, tot mai mult, acești oficiali lunecă rapid pe o pistă strict electorală, asemănându-se unui vânător, care-și povestește pătărăniile vânătorești, ca la gura sobii, știind că nimeni nu va pune la îndoială sau va contesta plauzibilitatea afirmațiilor lor.

„Cu acest prilej, simt că trebuie de adus câteva precizări:

1). Negociatorul șef responsabil de negocierile de aderări, astăzi – Cristina Gherasimov, nu are dreptul să se implice într-o campanie electorală, indiferent de preferințele sale, și are obligația de a păstra capul rece și mintea trează, altfel acțiunile sale vor fi văzute ca jonglerii politice, indiferent de masivul suport al popularilor (PPE);

2). Exagerarea factorului geopolitic, în condițiile în care sectorul public din Republica Moldova (guvernarea centrală și locală) se confruntă cu un deficit imens de resurse umane și expertiză de calitate, sugerează scopul manipulării marilor provocări în procesul de aderare, din cele mai bune intenții, probabil, dar care nu are nimic din ce ar trebui să comunice cu adevărat acest oficial;

3). Negocierile de aderare la UE nu au însemnat niciodată deschiderea și închiderea formală, mecanică a unor capitole, ci crearea de capacități interne de a face față obligațiilor de stat-membru cu drepturi depline ale UE. Acest lucru înseamnă și definirea exactă a interesului național pe sectoarele cheie, în care suntem vulnerabili (agricultură, servicii, comerț, etc), dar și confecționării unui remarcabil consens politic intern asupra unor posibile concesii în relațiile RM cu UE, cum ar fi, d.e. vânzarea pământului unor cetățeni străini (UE), folosirea produselor modificate genetic. Notăm că anumite state ale UE nu au acceptat acest tip de concesie (tradeoff) nici măcar după intrarea completă în cadrul UE (Polonia), iar stabilirea liniilor roșii, după care aceste concesii se fac în detrimentul intereselor economice, sociale, politice ale cetățenilor RM, sugerează ca negociatorul șef să nu trateze procesul negocierilor ca o pură formalitate, neglijabilă sub imperativul rațiunilor geopolitice sau ale unor relații ”comode” cu Președintele Comisiei Europene (pe linie de partid).

4). Este evident că cetățenii RM așteaptă ca în negocieri să fie protejați, nu aserviți unor interese conjuncturale. Această condiție se impune și în cazul Ucrainei și Georgiei, iar dezastrul pe care-l face azi oligarhul Bidzina Ivanishvili în Georgia descrie prin exemplul său crestomatic cât de irelevantă este includerea în Constituție a ”cursului ireversibil de integrare UE/NATO” dacă procesul politic intern este fragil, iar actorii săi imaturi. La fel, acest caz notoriu demonstrează și cât de nocivă este concentrarea puterii de stat în mâinile unei singure forțe politice, cu accente cleptocratice, dar și neglijarea unor probleme interne, care au devenit ulterior sistemice și extrem de greu de rezolvat datorită polarizării politice, apropo, una din condițiile impuse de UE Georgiei, nu și RM.

5). În sfârșit, să nu uităm de factorul „Taleb”. Europa de Est este patria „lebedelor negre”, acestea descriind fenomene care nu pot fi prognozate datorită esenței lor de a se aduna în timp, fără a putea fi percepute în timp. Cu un război de agresiune neîncheiat, și care cu siguranță ne va surprinde prin rezultatele sale, astăzi încă greu perceptibile, este absolut naiv să stabilești anul încheierii negocierilor, azi. Asta contrariază cetățenii noștri, dar și partenerii europeni la negocieri. Și tot asta crează niște false iluzii cu privire la mesianismul unor personaje în istorie. Or, Republica Moldova are mai puțină nevoie de mesianism politic și mai mult ”statekraft”, mai multă muncă la crearea de capacități administrative, economie durabilă și cetățeni educați pe valori europene și naționale.

Asta mi se pare corect și pentru asta optez”, a notat Igor Munteanu într-o postare pe Facebook.

Precizăm că, recent, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov a spus că negocierile privind aderarea la UE ar putea finalizate până în anul 2028.

Share