Igor Grosu, la audierile Comisiei Helsinki: În pofida crizelor care s-au abătut asupra Moldovei, am început schimbări în cele mai importante domenii

Igor Grosu, la audierile Comisiei Helsinki: În pofida crizelor care s-au abătut asupra Moldovei, am început schimbări în cele mai importante domenii

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut un discurs în timpul audierilor Comisiei Helsinki privind situația din Republica Moldova, informează OFICIAL.

Igor Grosu a vorbit despre războiul din Ucraina.

„Este important pentru noi să vorbim de esența lucrurilor care se întâmplă în regiune, în mod special în Republica Moldova. O țară care de mai bine de un an și jumătate se află la hotar cu un război nemilos în care mor mii de oameni nevinovați și care a forțat milioane de ucraineni să-și părăsească locuințele. Ucraina luptă astăzi pentru a ne menține pe toți în siguranță, pentru a menține Europa în siguranță. Ea are nevoie de sprijinul nostru.

Din primele zile ale invaziei, Moldova s-a alăturat comunității internaționale în condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a cerut încetarea imediată a agresiunii. Republica Moldova, fiind o țară cu mai puțin de trei milioane de oameni, a oferit adăpost pentru mai bine de jumătate de milion de refugiați care au fugit de război. În momentul de vârf al afluxului, populația țării noastre a crescut cu patru la sută. Aproximativ 80.000 de refugiați au ales să rămână alături de noi în continuare.

La invitația, dlui Ștefanchuk, am vizitat personal Kievul și suburbiile sale – Bucea, Irpin. Ceea ce am văzut acolo pot spune cu certitudine că este un genocid asupra unui popor. Oameni paşnici, bătrâni, femei, copii omorâți în casele lor, doar pentru faptul că aveau mândria să se numească ucraineni.

Atunci când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, toate instituțiile statului am muncit pentru a menține pacea. Am făcut tot posibilul pentru a ne asigura că toți cetățenii Moldovei, inclusiv cei care locuiesc în regiunea separatistă, continuă să se bucure de pace”, spune Grosu.

De asemenea, el a vorbit și despre criza energetică și suportul partenerilor în depășirea crizelor.

„În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Prețurile exagerate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme a declanșat o criză energetică fără precedent. Am fost șantajați de oamenii Kremlinului, în plină iarnă, că vom îngheța, că vom sta pe întuneric doar de dragul să fim implicați într-o lume a războiului. Dar noi am rezistat – Statele Unite ale Americii, țările Uniunii Europene au fost alături de noi. Avem lumină, căldură, siguranță în ziua de mâine.

Am reușit și ne-am rupt de șantajul cu gaze naturale din partea Kremlinului și asigurăm independența energetică a Republicii Moldova: pentru prima dată în istoria țării, putem alege să cumpărăm gaz așa încât să fie mai avantajos și în interesul cetățenilor. Tot în premieră, am făcut stocuri care au asigurat țara cu gaz în această iarnă.

Guvernul a pus la punct în timp record un sistem sigur de identificare a celor mai vulnerabili, care au nevoie de sprijin din partea statului – a fost creat Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Prieteni precum Statele Unite, Romania UE, Germania, Franța, Suedia, au oferit împrumuturi, granturi și sprijin bugetar direct pentru a ajuta Moldova să treacă peste această iarnă.

Acest război a perturbat lanțurile logistice în întreaga regiune, dar nici aici nu am lăsat mâinile în jos. În timp record, alături de colegii din Ucraina și România, am relansat circulația pe tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca prin intermediul căruia este asigurată conexiunea cu porturile din România. Am facilitat tranzitul pentru mii de transporturi asigurându-le un coridor verde.

A fost construit în timp record Podul plutitor peste Prut, Leova-Bumbăta – Este primul pod nou peste Prut construit de la independența țării. Suntem recunoscători USAID pentru suportul oferit în modernizarea infrastructurii de la frontieră.

Moldova a devenit prima țară din afara UE care se asociază Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF) – cel mai important instrument pentru proiectele de infrastructură din Uniunea Europeană.

Ne-am sincronizat la rețeaua de transport electrică europeană ENTSO-E și am început construcția Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău.

A fost înființat HUB-ul pentru securitatea internă și a fost lansată Misiunea de Parteneriat a UE, care va contribui în continuare la consolidarea rezilienței în menținerea ordinii publice și combaterea amenințărilor de natură diferită”, a spus Grosu.

Totodată, Igor Grosu s-a referit la provocările cu care se confruntă R. Moldova.

„În tot acest timp ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice.

Kremlinul, prin slujitorii săi de la Chișinău, face totul pentru a ne dezbina, pentru a ne face să ne certam, pentru a ne slăbi în fața amenințărilor.

Dar, cu sprijinul Congresului și al Administrației SUA, prin introducerea de sancțiuni împotriva agenților răuvoitori ai Kremlinului, amenințările persoanelor care contribuie la destabilizarea situației interne sunt eliminate.

La inițiativa președintei Maia Sandu, a fost creat Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Această instituție este în special destinată luptei cu propaganda care vine de la Moscova, propaganda din afară, pentru că noi știm cât de mari pot fi implicațiile acestor dezinformări, și ceea ce am făcut noi până acum nu a fost suficient. Acum toată lumea înțelege cât de grav este acest subiect și unele țări deja au succes în domeniul combaterii propagandei, iar noi vom învăța de la aceste țări.

Am suspendat licențele de emisie pentru 6 televiziuni care au dezinformat sau manipulat opinia publică.

Nu mai vrem să facem parte din structuri și acorduri care nu au nicio valoare. Aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a adus și nu aduce niciun beneficiu moldovenilor. După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate. Astfel, în această sesiune parlamentară, am inițiat procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente. E vorba de foarte multe acorduri, împreună cu Guvernul am ieșit din numeroase din ele și vom renunța la tot ce contravine interesului național.

În pofida crizelor care s-au abătut asupra Moldovei, am început schimbări în cele mai importante domenii. Am declarat ferm și tare atât la nivelul autorităților, cât și al cetățenilor, că vedem viitorul Moldovei în marea familie europeană și ne propunem să avansăm pe calea complexă a integrării europene.

Eforturile de dezvoltare a țării sunt încununate de reforma sistemului de justiție și lupta împotriva corupției. Este angajamentul principal al guvernării pe care o reprezint și pe care îl vom duce până la capăt. Suntem determinați să avem judecători și procurori integri, dovadă fiind procesul de vetting care este acum în deplină desfășurare. Țara noastră a fost păgubită inclusiv din cauza unui sistem judiciar slab și corupt, de aceea a fost nevoie de o curățare și regândire totală a sistemul de justiție.

Toate aceste reforme de ansamblu pentru îmbunătățirea sistemului de funcționare al economiei de piață ne apropie din ce în ce mai mult de aspirația noastră de a aduce Europa acasă, în Republica Moldova. Lucrăm pentru a realiza în mod conștiincios cele nouă recomandări ale Comisiei Europene menite să consolideze statul de drept și să pregătească integrarea pe piața unică europeană.

Asistența oferită de Statele Unite a fost crucială pentru a ne promova obiectivele, în special în aceste vremuri dificile, și suntem foarte recunoscători pentru sprijinul dumneavoastră și pentru încrederea pe care o aveți în transformarea Moldovei.

Salutăm în mod deosebit eforturile Congresului SUA de a ne sprijini hotărârea de a consolida democrația, a îmbunătăți standardele de viață ale cetățenilor noștri.

Prin eforturi comune vom reuși să restabilim pacea pe continentul european, să promovăm valorile democratice și să făurim un viitor european al Republicii Moldova”, a mai spus Igor Grosu.

Share