Igor Dodon se inspiră de la regele Filip al V-lea. Iată dovada!  

Igor Dodon se inspiră de la regele Filip al V-lea. Iată dovada!  

Liderul socialiştilor, Igor Dodon în acţiunile sale se inspiră de la regele francez Filip al V-lea, iar acest lucru a ieşit în evidenţă după o declaraţie recentă a sa despre cum vor proceda socialiştii în ziua de 15 octombrie cînd Parlamentul se va întruni în prima şedinţă din sesiunea de toamnă-iarnă.  

„În ziua desfăşurării şedinţei Parlamentului, mii de protestatari vor încercui sediul Legislativului și vor bloca toate intrările şi ieşirile. La această ședință vor fi și miniștrii, Prim-ministrul, Președintele țării. Intră toți, nu mai iese nimeni pînă nu vor soluționa cerințele noastre”, a declarat Igor Dodon.

De notat că o situaţie similară a avut loc în anul 1316. Atunci, după moartea Papei Climent al V-lea în 1314, Biserica romano-catolică a rămas timp de circa doi ani fără Papă, deoarece cardinalii nu se puteau înţelege pe cine să-l aleagă în această postură. Sătul de această situaţie, regele francez Filip al V-lea a prins momentul cînd cardinalii s-au adunat la un nou conclav într-o mănăstire dominicană din Lyon (reşedinţa papilor era la acea perioadă nu la Roma, ci in oraşul francez Avignon), a încercuit mănăstirea cu soldaţi, a închis toate uşile şi ferestrele şi a dat ordin să nu fie eliberat nimeni pînă cînd nu va fi ales noul Papă. Aceasta i-a mobilizat pe cardinali, care l-au ales Papă pe Ioan al XXII-lea, care ulterior a avut un pontificat de 18 ani.

De atunci şi pînă în prezent, astfel de cazuri nu s-au mai întîmplat. Dacă-şi va duce planul la îndeplinire, Igor Dodon va intra în istorie ca al doilea lider (după Filip al V-lea) care va reuşi un astfel de procedeu.

Doina Secrieru

Share