Igor Dodon: Nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națională

Igor Dodon: Nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națională

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că hotărârea de astăzi a Curții Constituționale arată „ceea ce era de demonstrat: majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte”.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a declarat că i-au fost blocate, din nou, acțiunile. „Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. CC-ul a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului”, a scris el.

Potrivit lui Dodon, prin decizia de azi, Curtea Constituțională a demonstrat, o dată în plus, că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice.

„Jurământul pentru obținerea celei de-a doua cetățenii se face simțit la fiecare decizie a membrilor Curții. Apropo, în anul 1999 prin decretul președintelui RM a fost numit referendumul consultativ, fără intervenția Parlamentului, și a fost validat de către Curtea Constituțională. Astfel stabilim că astăzi CC a adoptat hotărârea într-un mod subiectiv și părtinitor, reieșind din fobiile colegiului ei față de președintelui RM. În ciuda deciziei antidemocratice și sfidătoare a Curții Constituționale, menționez că nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națională. Vom veni cu alte inițiative în acest sens”, a punctat Dodon.

Șeful statului a menționat că va convoca pentru mâine ședința Consiliului Republican al PSRM unde va lua o decizie în această privință. „Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui. P.S. Dacă e să ne referim la pretinsa ilegalitate sau neconstituționalitate a întrebărilor supuse referendumului: Cu privire la legea miliardului – această lege constituie o întrebare de interes național la care cetățenii au dreptul să se expună. Cu privire la întrebările ce vizează micșorarea numărului deputaților în parlament și sporirea competențelor președintelui în materie ce ține de dizolvarea parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate, acestea sunt la fel subiecte care au fost incluse în decret la multiplele solicitări ale cetățenilor RM, ce au avut drept scop stabilirea opiniei poporului. Cu referire la Istoria Moldovei, această este o întrebare de interes național ce constituie o preocupare fundamentală pentru cetățeni. Cu privire la împuternicirile suplimentare oferite președintelui țării, este logic și corect politic să le permitem cetățenilor să decidă dacă un președinte ales de peste 800 000 de alegători poate avea mai multe împuterniciri decât un președinte ales de câțiva zeci de deputați”, a mai spus Dodon.

Maria Roșca

Share