Igor Dodon: În calitate de președinte, voi respinge categoric inițiativa de a permite cetățenie străină pentru lucrătorii din securitatea națională

Igor Dodon: În calitate de președinte, voi respinge categoric inițiativa de a permite cetățenie străină pentru lucrătorii din securitatea națională

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că una dintre structurile de bază, care stau la straja statalității și securității naționale, este Serviciul de Informație și Securitate (SIS). Declarația vine ca reacție la un proiect de lege, elaborat de Ministerul Justiției, ce are drept scop eliminarea interdicției deținerii cetățeniei altui stat pentru colaboratorii SIS.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a declarat că, „dacă pierdem devotamentul pentru Moldova al acestor ofițeri, pe termen lung putem pierde și țara”.

„De aceea, consider absolut inacceptabil ca lucrătorii SIS să depună jurământ de credință altor state, vecine sau îndepărtate. Acum înțelegeți de ce SIS, ca organizație de primă importanță, a fost scos de sub controlul Președinției. Ca să fie neutralizat și transformat în agent cu cetățenie străină, care va avea mai multe Patrii, în loc de una singură, natală.  Și asta din nou se face cu suportul deciziilor Curții Constituționale, formată din cetățeni români și unioniști. Ca președinte, voi respinge în mod categoric o asemenea inițiativă, de a permite cetățenie străină pentru lucrătorii din securitatea națională. Înțeleg că se apropie Centenarul Unirii și guvernarea face tot mai multe cedări simbolice, dar totul are o limită. Și se pare că această limită începe să fie depășită în mod obraznic”, a precizat Dodon.

Șeful statului a mai spus că, în anul 2018, socialiștii vor obține majoritate parlamentară și statalitatea va deveni un concept-cheie al noii guvernări. „Vom reface tot ce a fost desfăcut în acești ani”, a conchis Dodon.

Doina Secrieru 

Share