Igor Dodon îi invită pe liderii PSRM, PDM și ai Blocului ACUM – la dialog

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că, la ziua de astăzi, practic, avem un blocaj politic post-electoral, partidele politice, care au trecut în Parlament și au obținut votul de încredere al cetățenilor pe data de 24 februarie, până în prezent nu doresc să discute între ele, informează OFICIAL.

În cadrul unui briefing de presă, Igor Dodon a declarat că s-a creat o situație de vid politic al puterii în RM.

„Evident că, o astfel de situație nu poate să existe prea mult timp. Conform Constituției, dacă în 3 luni de zile nu se adoptă legi în Parlament, Președintele poate, după consultările cu fracțiunile parlamentare, să dizolve Parlamentul și să anunțe alegeri anticipate. Eu cred că noi nu putem să ne permitem să așteptăm 3 luni de zile. Trebuie să avem o discuție serioasă cu partidele care pot crea majoritate parlamentară, le ajung mandate de deputat în acest sens, și pentru a lua o decizie clară și a informa cetățenii. Trebuie să știm că avem o majoritate parlamentară, care, în timpul apropiat, în decurs de câteva săptămâni, se convoacă – alege conducerea Parlamentului, creează sau nu coaliții, depinde de ei, sau partidele să spună sincer că nu vor discuta cu nimeni, că nu sunt șanse de a crea majoritate parlamentară și în cazul acesta să mergem la alegeri parlamentare anticipate. Să-și asume fiecare riscurile, responsabilitățile în acest sens. Trebuie să fim sinceri cu cetățenii, oamenii așteaptă claritate”, a precizat șeful statului.

În acest sens, Igor Dodon a anunțat că a decis să taie acest nod gordian al blocajului politic și să invite partidele politice la dialog. „Fiecare, separat, odată ce nu pot discuta între ele. Să invităm partidele să ne spună foarte clar poziția lor, condițiile lor pentru a discuta cu alte partide. De aceea, vreau să invit oficial pentru ziua de mâine, la Reședința de Stat, următoarele partide – în ordinea reprezentativității lor parlamentare. Liderul PSRM, Zinaida Greceanîi – la ora 14.00, liderul PDM, Vlad Plahotniuc – la ora 15.00 și co-președinții Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase – la ora 16.00. Acestea sunt formațiuni care au suficiente mandate pentru a discuta despre formarea unei majorități parlamentare. Liderii pot veni împreună cu câțiva colegi, cu cine consideră oportun. Să avem aceste discuții. Sunt disponibil pentru a începe acest dialog”, a precizat Dodon.

Doina Secrieru

Share