Igor Dodon, despre suspendarea Președintelui: În acest Parlament – nici o șansă

Igor Dodon, despre suspendarea Președintelui: În acest Parlament – nici o șansă

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul briefingului de astăzi, s-a referit la decizia de săptămâna trecută a Curții Constituționale cu privire la interpretarea unor articole cu privire la desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru, informează OFICIAL.

„O consider întârziată, dar necesară”, a spus Dodon.

În același timp, el a spus că – ceea ce s-a întâmplat în anii 2017-2018 cu privire la suspendarea Președintelui a fost un lucru ilegal.

Ceea ce ține de înaintarea candidaturii Prim-ministrului, Dodon a spus: „Aici Curtea a spus un lucru foarte important: majoritatea parlamentară formalizată poate înainta o candidatură, pe care Președintele ar trebui să o accepte. Ce înseamnă majoritate parlamentară formalizată? Conform Regulamentului Parlamentului, majoritatea parlamentară se anunță la ședința Parlamentului și nu semnarea a 51 de deputați într-un cabinet pentru o candidatura unui Prim-ministru, dar se anunță la ședința Parlamentului”.

Prin urmare, Dodon a comunicat: „Eu cred că, în acest Parlament o astfel de majoritate formalizată, fără participarea noastră, practic este imposibilă”.

În același timp, Dodon a vorbit despre procedura de demitere sau suspendare a șefului statului. „Tot Curtea Constituțională a specificat încă un lucru – dacă Președintele țării nu acceptă această candidatură atunci se începe procedura constituțională: 67 de deputați trebuie să voteze pentru suspendarea președintelui. În acest Parlament – nici o șansă, dar char dacă se întâmplă acest lucru atunci peste 30 de zile trebuie să aibă loc referendum, în cadrul căruia trebuie să voteze pentru demisia Președintelui cu cel puțin +1 vot față de numărul de voturi, care au votat pentru Președinte 4 ani în urmă, adică 836 de mii de oameni”.

Mihaela Conovali

Share