Igor Dodon, despre acordarea unui împrumut „Moldvagaz”: Vor prejudicia bugetul de stat

Igor Dodon, despre acordarea unui împrumut „Moldvagaz”: Vor prejudicia bugetul de stat

Fostul Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că decizia Guvernului privind împrumutul de un miliard de lei pentru „Moldovagaz” evidențiază neprofesionalismul și panica în care au ajuns, informează OFICIAL.

Igor Dodon spune că aceste combinații vor prejudicia bugetul de stat și cetățenii.

„La un consum lunar în perioada rece a anului de cca 120 – 150 mln. de metri cubi de gaze, compensarea a jumătate din tariful de 29 lei ar costa bugetul de stat cca 2 mlrd de lei, iar noi, consumatorii, am achita un tarif nu mai mare de 15 lei, ceea ce ar asigura și acumularea mai eficientă a plăților curente.

De ce trio Sandu-Gavrilița-Spînu nu acceptă o astfel de abordare, care ar fi mult mai eficientă și benefică pentru cetățeni?”, se întreabă Dodon.

Totodată, el spune că au fost deja alocate peste 2 mlrd de lei, însă nu pentru compensarea tarifului consumatorilor.

„Noi, însă, cu dvs. achităm în continuare tariful de 29 de lei, plus aceste 2 mlrd. de lei luate ilegal din bugetul de stat și plus dobânda bancară de peste 21%, în cazul în care acest credit va fi acceptat.

De asemenea, arată dubios încercările de preluare a infrastructurii unei companii în care statul deja deține peste 30% din acțiuni. Dacă se dorea naționalizarea acestei companii, atunci cadrul legal prevede o altă procedură”, mai spune Dodon.

În context, fostul Președinte al țării afirmă că, aceste tentative se vor finaliza cu un eșec total, iar pentru cetățenii acestei țări vor urma tarife și mai mari pentru gazele naturale, ce vor include, pe lângă prețul destul de înalt, și dobânda de peste 21%.

„Este evident și faptul că toate acțiunile guvernării în domeniul energetic din ultimele luni sunt orientare pentru a provoca anularea relațiilor contractuale cu furnizorul rus de gaze naturale și trecerea la unele scheme dubioase de livrare a resurselor energetice prin intermediari din Occident, ceea ce, inevitabil, va duce la creșterea în continuare a tarifelor pentru cetățeni”, a mai spus Dodon.

Share