Igor Dodon cere încetarea imediată a oricăror dispute geopolitice pe seama vaccinurilor

Igor Dodon cere încetarea imediată a oricăror dispute geopolitice pe seama vaccinurilor

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a declarat că, situația din Moldova este foarte alarmantă.

„Criza pandemică devine pe zi ce trece tot mai dramatică, iar ieri am avut un număr record de cazuri de îmbolnăviri, de la începutul pandemiei din 2020. Prognozele sunt că am putea avea creșteri și mai mari în perioada următoare, cu un număr sporit de decese, din păcate. Într-un astfel de moment, toate resursele instituționale ale statului și activitatea conducătorilor țării trebuie îndreptate exclusiv spre gestionarea acestei crize și protejarea sănătății populației”, a scris Dodon, pe pagina personală de Facebook.

El a mai spus că, această evoluție negativă a crizei pandemice se găsește într-un context foarte nefavorabil de criză politică, constituțională și de guvernare extrem de periculoasă. „În țară mor zilnic zeci de oameni infectați, iar mii de persoane suferă de boală, în timp ce unii dintre conducători în loc să se preocupe de gestionarea situației pandemice, preferă să se ocupe de diferite interese electorale și de acțiuni populiste. Cred că în aceste zile este vital ca fiecare conducător de instituție, dar și politicienii, să lase deoparte orice interese electorale și să facă un efort comun pentru a sprijini gestionarea cu bine a pandemiei”, a precizat liderul PSRM.

Totodată, el a făcut  apel către instituțiile responsabile ale statului să vină de urgență cu măsuri eficiente de stopare a creșterii numărului de îmbolnăviri, fără însă a bloca activitatea economică, și la încetarea imediată a oricăror polemici geopolitice pe tema vaccinurilor.

„Am dovedit în trecut că se poate reduce numărul de cazuri fără a bloca economia, sunt sigur că se va putea face acest lucru și acum. Astăzi noi trebuie să le oferim cetățenilor posibilitatea să se vaccineze la libera alegere, să poată selecta vaccinul pe care îl doresc și în care au mai multă încredere. Fie că vorbim de vaccinul produs în Federația Rusă sau de cele produse în alte țări, noi avem datoria să-i ajutăm pe oameni să se protejeze cât mai repede, nu să-i împărțim și acum pe criterii geopolitice”, a notat Dodon.

Igor Dodon a mai adăugat că, apelul său este la responsabilitate și la cooperare între instituțiile statului. „Să lăsăm dezbaterile politice și interesele electorale deoparte, să ne unim acum cu toții eforturile, să optăm pentru soluțiile politice optime și patriotice pentru a depăși criza sanitară complicată în care intrăm”, a conchis liderul PSRM.

Cristina Jicol

Share