Igor Dodon: Am făcut apel de a delega cât mai mulți observatori în vederea asigurării transparenței alegerilor parlamentare

Igor Dodon: Am făcut apel de a delega cât mai mulți observatori în vederea asigurării transparenței alegerilor parlamentare

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu reprezentanții Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), în frunte cu șeful misiunii, Dritan Taulla, informează OFICIAL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că au discutat subiecte cu privire la campania electorală și alegerile parlamentare ce urmează să se desfășoare în Republica Moldova.

„În cursul dialogului am menționat faptul că alegerile parlamentare trebuie să se desfășoare în mod democratic, deschis și transparent, cu respectarea standardelor internaționale și în strictă conformitate cu legislația RM. În context, am făcut apel către misiunea ENEMO de a delega cît mai mulți observatori în vederea asigurării legitimității și transparenței alegerilor parlamentare. Am subliniat că legitimitatea alegerilor poate fi subminată de doi factori: înlăturarea din campania electorală a unor partide sau candidați pe circumscripțiile uninominale, și restricționarea accesului alegătorilor de a-și exercita dreptul la vot. Mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la decizia CEC-ului de a transfera secțiile de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană la 40 km pe teritoriul RM. Acest lucru poate fi considerat drept o încălcare flagrantă a drepturilor electorale ale cetățenilor moldoveni. De asemenea, am reiterat faptul că obiectivul strategic al Președintelui este edificarea unei politici externe echilibrate între Est şi Vest şi respectarea cu stricteţe a principiului constituţional al neutralităţii permanente. Această poziție este sprijinită de majoritatea populației, iar partenerii noștri externi o tratează cu respect”, a scris Dodon.

Doina Secrieru

Share