Igor Dodon a vorbit la conferința cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a proclamării celor Cinci Principii ale Coexistenței Pașnice

Igor Dodon a vorbit la conferința cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a proclamării celor Cinci Principii ale Coexistenței Pașnice

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a vorbit la una dintre panelele de discuții ale conferinței care a avut loc astăzi în China cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a proclamării celor Cinci Principii ale Coexistenței Pașnice.

Liderul PSRM a menționat că evenimentele care au loc pe mapamond pot fi calificate ca fiind sfârșitul ordinii mondiale formate în ultimele decenii. Igor Dodon și-a exprimat încrederea că noua ordine mondială va fi bazată pe principiile echității, pe respect reciproc între țări și națiuni, pe respectarea normelor dreptului internațional, pe luarea în calcul nu doar a intereselor „jucătorilor globali”, dat și ale tuturor statelor membre ale ONU, mari și mici, precum este și Republica Moldova.

”Un vestit înțelept chinez, Lao Zi, a spus la vremea sa o vorbă de o adâncă profunzime filosofică și politică. El zicea că „un mare regat trebuie să fie ca un loc jos de câmpie, unde se adună toate apele țării”.

Și eu cred că aici, în această veche înțelepciune chinezească, se găsește și soluția pentru respectul și buna înțelegere dintre națiuni din politica globală din vremurile noastre. Această cugetare a lui Lao Zi se referă și la ONU, și la marii actori mondiali. Ei trebuie să fie nu aroganți, ci modești și prietenoși, „ca un loc jos de câmpie”, ca să poată atrage prin aceste calități toate țările lumii”, a concluzionat Igor Dodon.

Share