Igor Dodon: 2019 – Anul Familiei în Republica Moldova

Igor Dodon: 2019 – Anul Familiei în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a dat startul celei de-a 12-a ediții, a Congresului Mondial al Familiilor, care are loc în premieră la Chișinău.

După cum informează Oficial, Igor Dodon a declarat că, Congresul Mondial al Familiilor este una dintre cele mai reprezentative asociații internaționale pentru apărarea valorilor tradiționale ale familiei, care sunt împărtășite și susținute de sute de organizații, de zeci de mii de activiști și milioane de adepți de pe toate cele cinci continente.
„Familia este pentru noi toți cea mai importantă instituție socială. Anume în familie se formează personalitatea umană. În familie are loc transmiterea experiențelor spirituale, culturale, sociale acumulate de generațiile anterioare. Creștinii numesc familia „Mica Biserică”. Și asta pe bună dreptate, or, în familie se însușesc primele noțiuni despre bine și rău, despre cei din jur, despre motivul pentru care am venit în această lume, despre scopul vieții. Din păcate, în lumea de astăzi, instituția familiei, ca nici o altă instituție socială, este supusă eroziunii și distrugerii. Tuturor ne sînt cunoscute astfel de probleme, cum ar fi: depopularea, migrația în masă, creșterea numărului de divorțuri și avorturi, nesiguranța socială a familiilor. Trebuie, în primul rînd, să ne schimbăm atitudinea noastră și a societății față de familie și față de problemele asupra cărora am atenționat. Filozofia care vizează consolidarea instituției familiei, bazată pe prioritatea valorilor tradiționale ale familiei, ar trebui să fie o alternativă la ideologia antifamilială activ propagată. Motto-ul nostru este – fiecare copil trebuie să fie crescut și educat doar în familie. Iar familia este exclusiv o alianță dintre un bărbat și o femeie, tată și mamă”, a precizat Dodon.

Totodată, șeful statului a exprimat disponibilitatea să prezinte un program național cuprinzător care să sprijine familia și să promoveze valorile familiei în societate.

„În acest program vom antrena instituțiile educaționale și preșcolare, serviciile sociale, uniunile de creație, Biserica Ortodoxă și alte organizații religioase, societatea civilă, mass-media. Pornind de la faptul că la baza multor fenomene sociale stă factorul economic, calea către asanarea societății constă în soluționarea problemelor socioeconomice. Un amplu program de protecție socială pentru familie trebuie să includă mărirea concediului de maternitate, majorarea capitalului matern, plata „salariilor familiale” către unul dintre părinți, crearea condițiilor adecvate pentru femeie pentru a putea cumula munca cu creșterea copiilor. Anul trecut personal am lansat o inițiativă prezidențială privind plata capitalului matern. Cu părere de rău, actualul Parlament a respins, pe lîngă această inițiativă, un șir de alte inițiative sociale menite să fortifice instituția familiei. Cred că următorul Parlament va da dovadă de mai mult patriotism și responsabilitate socială și nu va lăsa fără atenție inițiativa privind capitalul matern. În acest context, țin să declar că sînt dispus să sprijin toate organizațiile și asociațiile părinților create pentru a proteja copiii contra influenței negative”, a punctat el.

Igor Dodon a mai spus că, anul viitor, Republica Moldova va sărbători cea de-a 660-a aniversare a statalității sale.
„Viitorul oricărei țări și prosperitatea statului nu depind doar de situația economică, dar și de starea generală a societății, de situația demografică, de tendințele de creștere sau de diminuare a populației, de numărul de familii complete, pentru care au fost create toate condițiile pentru creșterea copiilor. Anume din acest motiv, pentru a consolida programul atotcuprinzător de susținere a familiei, a mamei și a copilului drept bază a viitorului statului nostru – declar astăzi oficial anul 2019 – Anul Familiei în Republica Moldova. Vom face tot posibilul, inclusiv prin politica de stat în acest domeniu, să consolidăm toate inițiativele sănătoase, toate organizațiile și comunitățile pentru un singur scop – fortificarea instituției familiei”, a conchis Dodon.

Andriana Cheptine

Share