Igor Boțan despre întâlnirea de la Bender: „Relațiile sunt înghețate și totul rămâne pe vechi”

Igor Boțan despre întâlnirea de la Bender: „Relațiile sunt înghețate și totul rămâne pe vechi”

Analistul politic, Igor Boțan susține că, întâlnirea de lucru de ieri a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană reprezintă „o întâlnire de rutină”, dat fiind faptul că „acest spectru larg de probleme se discută de zeci de ani”.

Contactat de www.oficial.md pentru a afla cum apreciază întâlnirea celor doi reprezentanți politici, Igor Boțan a precizat că „s-au întâlnit, au discutat, se vor mai întâlni încă o dată și tot așa”.

„E o întâlnire de rutină, acest spectru larg de probleme se discută de zeci de ani, iar acum domnul Dodon le vehiculează și el și chipurile face eforturi pentru ca aceste probleme să fie rezolvate. Aceste patru probleme, noi le știm de ani de zile. S-au întâlnit, au discutat, s-a înaintat o notă de protest, mai apoi toți s-au dus pe la casele lor, se vor mai întâlni încă o dată și tot așa”, a declarat analistul.

În acest context, la întrebarea dacă poate fi considerată această întâlnire un pas spre detensionarea relațiilor, Boțan a declarat: „Dacă luăm în glumă acest proces, sigur că se poate, fiindcă aceste probleme se discută de zeci de ani și tot pe loc stăm. Am avut guvernarea lui Voronin, care chiar a încercat să facă ceva, dar nu a reușit. Avem guvernare pro-europeană, de 8 ani de zile, de 6 ori în programele guvernamentale s-a fixat ca prioritate reglementarea transnistreană și ce au reglementat? Nimic. Bine că se întâlnesc, dar aceasta înseamnă că relațiile sunt înghețate și totul rămâne pe vechi, iar oamenii trebuie să-și facă o concluzie. Probabil că nu va fi mai rău. Mai bine, cu certitudine nu va fi – acesta e sensul practic al acestor întâlniri”, a conchis el.

Amintim că, reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev au avut o întâlnire de lucru la sediul din or. Bender al Misiunii OSCE din Moldova. Dialogul a fost axat pe un spectru larg de subiecte actuale de pe agenda negocierilor.

Mihaela Conovali

Share