(DOC) Ideea deputatului Alaiba pentru Inspectoratul Fiscal

(DOC) Ideea deputatului Alaiba pentru Inspectoratul Fiscal

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a prezentat într-o postare pe blogul său o inițiativă legislativă privind ridicarea pragului financiar ce definește încălcările fiscale nesemnificative, astfel eliminându-se aplicarea amenzilor pentru încălcările de până la 5 mii de lei pentru antreprenori și până la 500 de lei pentru cetățeni, transmite OFICIAL.

Potrivit deputatului, acum Codul Fiscal face diferența dintre încălcările fiscale semnificative și cele nesemnificative. Astfel, pentru încălcările nesemnificative (1000 lei pentru antreprenori și 100 lei pentru cetățeni) se aplică avertizare. Pentru cele semnificative – amendă.

„Ideea este să creștem acest prag la 5000 de lei pentru antreprenori și la 500 lei pentru cetățeni. Astfel, în cazul unei încălcări fiscale sub 5000 lei, un antreprenor ar primi obligatoriu avertizare. Am oferi o relaxare serioasă mediului de afaceri, în special pentru micii antreprenori”, susține Dumitru Alaiba.

Deputatul explică că, Serviciul Fiscal și alte instituții cheltuie mai mult pentru documentarea, constatarea și procesarea unei încălcări, decât venitul care vine din încasarea amenzii. Crescând acest prag, instituția este încurajată să se concentreze prioritar pe marii evazioniști.

Ce ține de implicații, Alaiba spune că există două posibilități.

„Dacă majoritatea amenzilor eliberate la moment sunt în acest segment de până la 5000 lei, avem o problemă foarte mare. Înseamnă că Serviciul Fiscal se ocupă preponderent cu micile încălcări și nu se concentrează pe marea evaziune.

Iar dacă nu avem prea multe amenzi eliberate pentru încălcări sub 5000 lei, înseamnă că în general nu avem o problemă.

Mai mult ca atât. Pragul actual (de 1000 lei pentru antreprenori și 100 pentru cetățeni) a fost stabilit în 2015. De atunci leul s-a depreciat semnificativ în termeni reali, iar salariul mediu s-a dublat în ultimii 6 ani”, precizează deputatul PAS.

Doina Buruiană

Share