Iată de ce nu a fost votat Guvernul Leancă 2 și ce urmează!

Iată de ce nu a fost votat Guvernul Leancă 2 și ce urmează!

Reprezentanții fracțiunilor parlamentare au făcut declarații de presă, imediat după ședința Parlamentului.

Iurie Leancă, candidat la conducerea noului guvern care a fost supus votului, credea că  sunt șanse reale pentru obținerea votului de încredere, însă a admis și un altfel de scenariu. “Să plecăm capul în fața cetățenilor pentru situația în carea ne-a pomenit și să relansăm negocierile pentru crearea unei coaliții majoritare”, a spus Leancă.

Preșdintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că formațiunea sa e deschisă spre consultări cu PLDM și PD în vederea stabilirii unui nou candidat la funcția de premier, pe care l-ar susține. El a spus că PCRM nu a putut vota candidații care au făcut parte dintr-un guvern împotriva căruia au fost înaintate moțiuni de cenzură.

Președintele PLDM, Vlad Filat, a spus că evenimentul de astăzi a fost un test al responsabilității partidelor.“După alegeri, m-am pronunțat și e un lucru asumat asupra faptului că, opoziției trebuie să revină unele funcții de control așa cum este și în alte țări. Avem o experiență care poate fi îmbunătățită. PLDM are capacitatea de a depăși interesul de partid și a ceda, ceea ce trebuie să facă și alte partide”, a spus liberal-democratul.

La rândul său, președintele socialiștilor, Igor Dodon a spus că socialiștii nu au susținit și nici nu vor susține un candidat la funcția de premier, înaintat de pro-europeni.

Liderul PL, Mihai Ghimpu a spus că va vota un guvern doar atunci când va face parte din el. “Domnul Leancă poate fi prim-ministru doar cu o coaliție PLDM, PD și PL”, a afirmat el.

Președintele PDM, Marian Lupu a spus că, împreună cu colegii din PLDM, vor găsi o cale de a depăși situația. “Discuțiile și deciziile  trebuie să fie adoptate marți cel tîrziu. Să venim cu a doua tentativă de învestire a Guvernului”, a spus democratul.

Doina Secrieru

Share