Iată cu ce s-au ocupat socialiștii din capitală în ultimele 3 luni!

Iată cu ce s-au ocupat socialiștii din capitală în ultimele 3 luni!

Președintele fracțiunii socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Ceban, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Raportul de activitate al fracțiunii pentru cele 3 luni de la încheierea alegerilor din municipiul Chișinău.

Ion Ceban a declarat că, la inițiativa socialiștilor, au fost aprobate, demarate și implementate o serie de proiecte pentru susținerea angajaților din domeniul educației, medicinii, culturii, tinerii specialiști, familiile cu mulți copii, persoanele cu nevoi speciale și alte categorii de cetățeni.

Mai jos vă prezentăm raportul integral privind activitatea socialiștilor din ultimele trei luni:

„SUSȚINEREA FINANCIARĂ A ANGAJAȚIILOR DIN SFERA SOCIALĂ ȘI A CULTURII

În vizorul fracțiunii PSRM un rol important a fost și grija față de mii de angajații din sfera socială, culturii, pentru care, începînd cu 1 iulie 2018, a fost aprobat un adaos lunar de 40% la salariul tarifar de bază.

Astfel, mii de angajați vor beneficia de susținere:

  1. angajații din cadrul Direcției Generale Asistența Socială și Sănătate 40% la salariul de bază.
  2. angajații din domeniul culturii a cîte 40%
  3. cei din domeniul protecției copilului, centrelor care deservesc copii străzii s-a aprobat un adaos lunar de 30% la salariul tarifar de bază
  4. La suplimentul stabilit de 50% la salariul tarifar de bază, a fost votată alocarea adaosului în valoarea de 500 de lei la salariul acestor categorii de angajați. Pentru angajații instituțiilor de învățămînt timpurie (grădinițe) bucătari, ajutori de bucătari, ajutori de educatori, asistenți medicali, personal auxiliar – a fost aprobată o sumă fixă de 500 de lei lunar la fostul proiect de 50% aprobat anterior în 2017.

Numărul total de grădinițe – 159 , dintre care 131 în or. Chișinău, 28 din suburbii. La moment, 11 instituții de educație timpurie și-au sistat activitatea temporar din diferite motive – 3 grădinițe nu pot activa din cauza lipsei de bucătari, iar în 8 instituţii continuă lucrările de reparație.

CADRE DIDACTICE

  1. Conform deciziilor CMC nr.3/7-3/8 din 18.06.2018 a fost aprobat ajutorul material unic în mărime de 500 de lei,în scopul susținerii materiale a 6620 cadre didactice din instituțiile de învățămînt primar și secundar (ciclul I și II) din municipiul Chișinău, inclusiv vor beneficia de acest ajutor tinerii specialiști noi angajați și 1010 cadre didactice din instituțiile de învățămînt din suburbii.
  2. Acordarea unui ajutor material lunar în suma de 70 de lei pentru circulația în transportul public cadrelor didactice și personalul de conducere din instituțiile de învățămînt preșcolar, primar și secundar (nivelul I și II) din orașul Chișinău – 5610 beneficiari, cu excepția celor din instituțiile de învățămînt din suburbii. Listele beneficiarilor de ajutor material vor fi perfectate și semnate de către conducătorul instituției unde activează angajatul, coordonate cu președintele comitetului sindical al instituției și prezentate pentru plată în secțiile de evidență a muncii ale contabilităților Direcției Generale Educație Tineret și Sport și direcțiilor din sectoare. Ajutorul material de 500 de lei va fi acordat în luna septembrie, dar ajutorul de 70 de lei va fi lunar.

MEDICI

Pentru medicii de familie și asistenții medicali ai medicilor de familie au fost aprobate abonamente lunare pentru călătoria gratuită în transportul public în valoarea de 70 de lei.

TINERI SPECIALIȘTI

Fracțiunea PSRM a perfectat proiectul de decizie, mai mult cu caracter social ținînd cont de fluctuația de cadre din sistemul de învățămînt, sistemul medical și altele, și regulamentul privind compensarea lunară pentru achitarea chiriei în suma de 1000 de lei lunar pentru sute de tineri specialiști în primii 3 ani de activitate angajați în autoritățile publice locale, instituțiilor medico-sanitare publice din municipiul Chișinău începînd cu 1 septembrie pînă la 31 decembrie 2018.

COPII DIN FAMILII DEZAVANTAJATE

La inițiativa fracțiunii PSRM prin decizia CMC a fost aprobată Decizia nr.5/18 din 24.07.2018 pentru susținerea financiară a familiilor defavorizate privind pregătirea elevilor de nou an școlar 2018-2019. Prin această decizie a fost aprobată acordarea ajutorului material unic în mărime de 700 lei pentru un copil. În total – 8 000 persoane. De acest ajutor pot beneficia:

  1. Familiile cu mulți copii (cu 3 și mai mulți copii)
  2. Familiile monoparentale
  3. Familiile în care unul din părinți este cu grad de dizabilitate
  4. Familiile care au statut de tutore/curatelă (cu părinți decedați, lipsiți de drepturi părintești, inapți de muncă, neangajați în cîmpul muncii)

Pentru a primi ajutor material părinții urmează să depună cerere în adresa directorului instituției de învățămînt și tot pachetul de documente. În fiecare instituție de învățămînt va fi creată comisia multidisciplinară care va examina setul de documente și va perfecta listele copiilor pentru a primi ajutor material de 700 de lei prin intermediul Direcției Generale Asistența Socială și Sănătate.

COMPENSAȚII LA AGENTUL TERMIC

Am propus modificarea regulamentului privind compensarea a 40% la agentul termic, recalcularea cotei-părți la volumul de apă suplimentar, achitarea diferenței în urma majorării tarifului pentru transportarea deșeurilor de menajere solide. Documentele se vor primi începînd cu 1 septembrie 2018 și nu cum era octombrie sau ianuarie. Compensarea cheltuielilor persoanelor defavorizate în baza operărilor de modificări în regulament se va efectua pînă la 1 septembrie 2019 pentru resursele energetice și nu pînă la 1 mai cum era. Pentru cota-parte apei și deșeuri – anul împrejur, inclusiv și pentru casele particulare s-a inclus. Pentru persoanele care au beneficiat de compensațiile respective în perioada rece 2017-2018 vor reînnoi numai cererile și nu tot pachetul de documente prin care vor dovedi că venitul lunar global pentru o persoană este mai mic de 3000 lei și componența familiei nu a schimbat. În total de acest suport pot beneficia acum 42.000 de familii.

SFERA SOCIALĂ

  1. Fracțiunea PSRM, personal eu, ca președinte a fracțiunii, am perfectat un proiect de decizie, care a fost aprobat privind instalarea ascensoarelor pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. La moment au fost instalate 12 ascensoare în Asociațiile Medicale Teritoriale Centru, Botanica, Ciocana, inclusiv 2 ascensoare-elevatoare pentru persoanele la cărucior în AMT Centru, la intrare în Centrul Ortopedic și în curtea policlinicii nr.1.

10 ascensoare sunt instalate în interiorul instituțiilor sus menționate. Aceste ascensoare sunt performante, cu aer condiționat etc.

Adresele unde sunt instalate în interior ascensoarele:

Centrul Medicilor de Familie – str. 31 August (policlinica nr.1)

Centrul Consultativ Diagnostic – bd. Dacia, 5/2b

Centrul Medicilor de Familie nr.3 – bd. Dacia, 5/2a

Centrul Medicilor de Familie nr.7 – str.Docuceaev

Centrul Medicilor de Familie nr.8 – str.Voluntarilor

În timpul cel mai apropiat urmează să fie instalat un ascensor pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, în cărucior, și în sediul Primăriei Chișinău.

  1. b. Un alt proiect de decizie și regulament foarte necesar pentru persoanele cu deficiență de văz ce ține de procurarea și asigurarea cu ochelari speciali a persoanelor cu dizabilități la prima etapă pentru membrii Societății Orbilor. La acest capitol au fost aprobate surse financiare pentru procurarea și asigurarea cu ochelari speciali a 1000 persoane cu deficiențele de văz.

– a fost aprobate la 24.07.2018 255 mii lei pentru instalarea în 500 de apartamente persoanelor cu deficiență de auz (surdo-muți) a soneriilor luminiscente.

  1. Ținînd cont de multiplele adresări zilnice în audiență de la pensionari, persoane cu diferite dizabilități, familii social vulnerabile, persoane fără domiciliu stabil, fără susținători legali, fără venituri, am propus modificarea regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea serviciului de alimentare cu prînzuri pentru persoanele sus nominalizate, care va permite începînd cu 1 ianuarie 2019 alimentarea zilnică a 1200 de persoane, totodată mărind costul unui prînz de la 23 lei pe zi pentru o persoană la 28 de lei fără TVA pe beneficiar/zi reieșind din majorarea prețurilor la unele produse alimentare (morcov 15-20 lei, cartofi, carnea, sfeclă, etc.). S-a decis mărirea venitului lunar a unei persoane care se va alimenta la cantine.
  2. La propunerea fracțiunii PSRM, a fost aprobat proiectul de decizie pentru 300 de unități de asistenți personali persoanelor cu dizabilități severe țintuiți la pat care vor fi angajați cu carnet de muncă și salariul lunar de către Direcția Generală Asistența Socială și Sănătate.

SUSȚINEREA FUNCȚIONARILOR PUBLICI

La 24.07.2018 a fost aprobat proiectul de decizie privind acordarea premiului pentru anul 2017 tuturor funcționarilor publici din cadrul subdiviziunilor CMC, Primăriei, Preturilor de sector.

INFRASTRUCTURA

La inițiativa fracțiuni PSRM a fost aprobate suma de 35 mln. de lei în buget pentru anul 2018.

  1. Terenuri de joacă – 125 unități
  2. Terenuri sportive (workout) – 70 unități
  3. Stadioane sportive – 2 unități
  4. Bănci – 600 unități
  5. Amenajarea și iluminarea intercartieră a blocurilor locative – 125 de curți.

CONSTRUCȚII ILEGALE

Pe perioada de 3 luni consilierii municipali PSRM au executat sute de cereri către organele competente, sute de deplasări la fața locului, sute de consultări a locuitorilor pe subiectul construcțiilor ilegale. Totodată a fost acordat suport juridic, ajutor la întocmirea actelor, demersurilor, apărarea drepturilor locatarilor în instanțe de judecată, etc. Cazuri esențiale: fostul cinematograf ”Gaudeamus” str. V. Alecsandri 4, Palatul Sindicatelor str. Kiev 7.

PETIȚII

În adresa fracțiunii PSRM în CMC au parvenit circa 900 de petiții, 496 dintre ele în perioada campaniei electorale locale (12 – refuz, 172 – executate, 716 – în proces de executare).

AUDIENȚĂ

În perioada ultimelor 3 luni, consilierii municipali din fracțiunea PSRM au primit în audiență 1256 de persoane cu întrebări sociale, juridice, economice, construcții ilegale etc.”.

Mihaela Rotari 

Share