Iată care sunt cele mai influente partide în primul trimestru 2016!

Iată care sunt cele mai influente partide în primul trimestru 2016!

TOP 10 cele mai influente partide în ianuarie-martie 2016, potrivit Institutului de Analiză și Consultanță Politică „POLITICON”,  relevă necesitatea de schimbare pe care o așteaptă societatea moldovenească.

Previzibil, primul loc este ocupat de actualul partid-sistem – PDM – care, la moment, este preocupat de construcția verticalei puterii politice în Republica Moldova.

Următoarele trei locuri în TOP 10 sunt ocupate de principale partide protestatare din ultimele luni – Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru. Acest fapt demonstrează, o dată în plus, decepția din societatea față de fostele partide de la conducere și așteptarea a unei infuzii de forțe politice noi.

Tocmai al 5-lea se clasează celălalt partid al guvernării – PL –, care mai degrabă este o anexă a puterii politice, decât un partid de guvernare în sensul adevărat al cuvântului.

Locurile 6, 7 și 8 sunt ocupate de trei partide parlamentare – PLDM, PCRM și PPEM. Liberal-democrații și comuniștii, după perioadele de glorie a guvernării, sunt în cădere liberă, trecând prin momente dificile, iar evoluția popularilor moldoveni mai degrabă denotă lipsa unei perspective politice de a deveni forță politică veritabilă.

Încheie TOP 10 partide PNL și Partidul „Casa Noastră – Moldova”. Național-liberalii sunt ocupanții tradițional ai părții inferioare a TOP 10, în special în contextul ascensiunii mișcării unioniste în Republica Moldova. Intrarea pentru prima dată a Partidului „Casa Noastră – Moldova”  în TOP 10 poate fi explicată prin rezonanța publică pe care la avut (și îl are) dosarul politic al așa-numitului grup Petrenco.  

Doina Secrieru

Share