Iată când va avea loc o nouă ședință CUC!

Iată când va avea loc o nouă ședință CUC!

La şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) din 26 aprilie curent, desfășurată în or. Bender și condusă de delegaţia transnistreană, a fost eliberat din funcția de observator militar maiorul Vitalie Bogaciuk (Federația Rusă), în legătură cu finisarea deplasării de serviciu a acestuia. De asemenea, au fost audiate rapoartele săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit privind situaţia în Zona de Securitate pentru perioada 11 – 17 și 18 – 24 aprilie 2018, transmite Oficial.

Discuții aprinse au avut loc ulterior, în cadrul unei ședințe neordinare prezidate de delegația Federației Ruse, care a avut pe agendă identificarea soluțiilor legate de instalarea ilegală a posturilor pretinselor structuri de forţă ale Tiraspolului şi de extinderea infrastructurii lor în Zona de Securitate, pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura-Bâcului – Bâcioc.

Delegația Republicii Moldova pledează pentru lichidarea posturilor de „grăniceri”, „vameși” și „migrațional”, instalate ilegal de structurile transnistrene pe podul recent redeschis. Partea moldovenească și-a reafirmat poziția sa pentru crearea unui mecanism comun de asigurare a circulației libere și în siguranță pe pod, format din efectivele Forțelor Mixte de Pacificare, ale Poliției și așa-numitei „miliții”.

Deși la 29 martie curent delegația rusă a susținut această propunere a delegației moldovenești, la ședința din 26 aprilie co-președintele Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse, Ilia Uvarov, s-a alăturat opiniei expuse de conducătorul delegației transnistrene, Oleg Beleakov, și împreună au respins propunerea delegației Republicii Moldova.

Pentru a-şi justifica refuzul, dânșii au invocat, de o manieră devenită deja tradiţională, argumentul că astfel de decizii nu ar fi de competența Comisiei Unificate de Control, ci ar urma să fie luată la nivelul reprezentanților politici în cadrul procesului de negocieri.

„Așa cum spiritele s-au încins, iar discuțiile au devenit neproductive, conducătorul delegației Federației Ruse a întrerupt dezbaterea problemei”, se spune în comunicat.

Comisia Unificată de Control se va întruni din nou la 3 mai 2018.

Doina Secrieru

Share