Hahn: Consider că nu este o problemă foarte mare, într-adevăr să fie atins un numitor comun, în care va exista cu adevărat voință politică

Hahn: Consider că nu este o problemă foarte mare, într-adevăr să fie atins un numitor comun, în care va exista cu adevărat voință politică

Înaltul Comisar European pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, susține că a venit la Chișinău, pentru a afla unde s-a ajuns cu negocierile privitor la crearea unui nou Guvern, informează OFICIAL.

În cadrul unor declarații pentru presă, Johannes Hahn a anunțat că, cunoaște că deja trei luni au expirat de la alegerile parlamentare, care s-au produs, și că în cazul în care în această lună nu va fi creat un Guvern, există riscul și necesitatea pentru ca Președintele să dizolve Parlamentul și să declare alegeri parlamentare anticipate.

„Ne-am întâlnit deja cu toți trei lideri ale celor trei partide politice, Premierul și Președintele. Încă o dată vreau să repet că UE nu impune nimic și nu promovează nimic. Noi suntem în continuare cointeresați să existe un Guvern stabil în RM, la fel ca și o majoritate destul de solidă în Parlament, astfel încât politicienii să-și conjuge eforturile, de a conlucra împreună pentru a îmbunătăți standardele de viață ale cetățenilor RM. Din câte am înțeles, deocamdată nu au fost purtate nici un fel de discuții, negocieri, cel puțin oficial. Acest lucru este surprinzător într-o țară pluralistă, unde nici un partid nu poate miza să aibă o majoritate. Pentru o democrație este ceva firesc să fie format un guvern de coaliție. Un Guvern de coaliție presupune că fiecare partid este pregătit să cedeze, să cedeze din ceea ce partidul individual a promis în campania electorală. Chestia este că nici unul din aceste trei partide nu trebuie să fie exclus. Dvs. cunoașteți că UE într-adevăr are o viziune specifică cu privire la PȘ, dar din câte am înțeles acest partid acum a fost exclus din negocieri și din discuții. În ceea ce privește cele trei partide, ele toate trebuie să fie parte la aceste discuții, la această coaliție. De fapt, eu am chemat liderii acestor partide să-și conjuge eforturile pentru beneficiul cetățenilor acestei țări”, a precizat oficialul.

Potrivit lui, fiecare Guvern, trebuie să rămână angajat în continuare față de democrația, față de statul de drept, față de supremația legii, drepturile omului, libertatea mass-media, pluralismul de opinie.

„În afară de aceasta, fiecare Guvern trebuie să rămână angajat în continuare, de dorința față de o economie de piață socială și față de angajamentele-cheie pe care le are RM în lumina Acordului cu UE. Acestea sunt criteriile de bază pe care noi le vom aplica atunci când vom evalua oricare Guvern care va fi format. Eu sper că toată lumea este conștientă de responsabilitatea pe care o are. Din motiv că, în cazul în care se vor produce alegeri anticipate, există riscul ca Fondul Monetar Internațional să decidă să suspende programul de asistență financiară pentru RM.  Acest lucru va avea consecințe și asupra asistenței financiare pe care, noi, UE, o oferim RM, în cazul în care FMI cu adevărat decide să-și suspende programul de asistență. Din acest motiv, eu cred că toată lumea este conștientă de acest lucru, de această responsabilitate. De fapt, după toate discuțiile pe care le-am purtat astăzi cu liderii, consider că nu este o problemă foarte mare, într-adevăr să fie atins un numitor comun, în care va exista cu adevărat voință politică, curaj și responsabilitate din partea tuturor”, a conchis Hahn.

De menționat că, Johannes Hahn a avut întrevederi cu reprezentanții PSRM, PDM și cei ai Blocului ACUM.

Doina Secrieru

Share