Guvernul: Pe 9 mai în Moldova, comemorăm eroii căzuți în al doilea război mondial și sărbătorim victoria asupra nazismului și fascismului, și pacea care a cuprins Europa după această victorie

Guvernul: Pe 9 mai în Moldova, comemorăm eroii căzuți în al doilea război mondial și sărbătorim victoria asupra nazismului și fascismului, și pacea care a cuprins Europa după această victorie

Ce sărbătorim pe 9 Mai? Clarificare și apel la unitate de la Guvern: 

„Unii politicieni deja au început campania de divizare a societății legată de 9 Mai.

Ca să facem o claritate: Pe 9 mai în Moldova, comemorăm eroii căzuți în al doilea război mondial și sărbătorim victoria asupra nazismului și fascismului, și pacea care a cuprins Europa după această victorie. Pacea care a stat la baza întemeierii unei Europe unite și prospere.

Venim și cu un avertisment de interes public: În următoarea perioadă ne putem aștepta la „lecții de istorie” din partea Federației Ruse, stat care a readus războiul pe continentul european și promovează simboluri străine, ca panglica bicolară, care nu are nimic în comun cu victoria asupra nazismului și fascismului. Lucrul acesta este binecunosct de istorici.

Sunt „lecții de istorie” nesolicitate – le spune „Nu, mulțumesc”, iar pe data de 9 mai, vom celebra pacea și unitatea pe întregul continent european.

Apropo, în alte țări, vecine Rusiei, cum ar fi Kârgâzstan, Uzbekistan sau Kazahstan, dar și în Belarus această panglică nu este utilizată pe larg, fiind înlocuită cu simboluri naționale, de regulă, în culorile drapelelor naționale. Iar țara noastră vecină Ucraina, sau state ca Estonia, Letonia, Lituania, sau Germania ca și noi, au interzis prin lege panglica bicoloră.

Noi toți avem simbolurile noastre, iar în cazul Republicii Moldova, un astfel de simbol este Tricolorul, care ne reprezintă istoria, prezentul, recent l-am celebrat pe 27 aprilie și viitorul Republicii Moldova.

Prin urmare, un îndemn public să ne aliniem în jurul simbolurilor noastre naționale, care corespund intereselor țării noastre.”

Share