Guvernul Japoniei, susținător al femeilor din R.Moldova care inițiază afaceri, prin intermediul unui proiect implementat ODIMM

Guvernul Japoniei, susținător al femeilor din R.Moldova care inițiază afaceri, prin intermediul unui proiect implementat ODIMM

Peste 600 de femei au avut parte de cursuri de instruire online despre educația financiară, angajarea în câmpul muncii, dezvoltarea abilităților de management al riscului  pe timp de pandemie, precum și inițierea și gestionarea afacerii. Dintre acestea, 42 participante au primit granturi nerambursabile pentru dezvoltarea propriilor afaceri, în valoare totală de peste 7 milioane de lei.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de COVID-19”, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu UN Women Moldova și cu suportul financiar al Guvernului Japoniei.

Solicitată de reporterul nostru, purtătoarea de cuvânt a ODIMM, Lucia Beiu ne-a comunicat că pe durata proiectului au fost organizate șapte module de instruire online, în cadrul cărora, participantele au fost sprijinite să capete abilități noi sau să perfecționeze aptitudinile în lansarea și gestionarea propriilor afaceri, în identificarea locurilor de muncă sigure și în gestionarea mai bună a propriilor resurse financiare.

„Totodată, a fost oferită  consultanță și mentorat dedicat și au fost finanțate 42 de proiecte investiționale depuse de către femeile antreprenoare aflate la început de cale în domeniul afacerilor prin intermediul Programelor  Femei în Afaceri (pana la 165.000 lei, contribuția proprie de 10% acoperită de Guvernului Japoniei) și Start pentru Tineri (până la 180.000  lei contribuția proprie de 20% acoperită de Guvernului Japoniei)”, menționează Lucia Beiu.

Suma totală a finanțării nerambursabile oferită de ODIMM este de 6,32 milioane de lei,  iar cea a co-finanțării din partea Guvernului Japoniei constituie 1,19 milioane de lei.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin a reiterat importanța acestui proiect pentru sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

„În contextul declanșării crizei pandemice, generată de COVID-19, acest proiect este primordial pentru a consolida rezistența și a încuraja femeile din  toată țara în realizarea potențialului lor social și antreprenorial. Pe parcursul derulării acestui proiect am rămas impresionați de dorința femeilor de  a se dezvolta personal și profesional, dorința de a sincroniza cariera profesională cu rolul de mamă, cu cel de soție, angajat sau chiar antreprenoare. Iar, datorită suportului financiar acordat de Guvernul Japoniei în susținerea contribuției proprii a beneficiarelor, 42 de femei din categorii social – vulnerabile sau cu venituri reduse au reușit să-și realizeze visul de a-și deschide propriile afaceri. Peste 70 la sută din proiectele investiționale sunt dezvoltate în localitățile rurale. Domeniile afacerilor selectate de către femei sunt creative și în același timp practice și inovative”, susține directorul general ODIMM, Iulia Costin.

Grație proiectului, antreprenoarele au obținut șansa de a-și îmbunătăți capacitățile și perspectivele de carieră, de a începe o afacere sau de a îmbunătăți afacerea existentă.

Doina Buruiană

Share