Guvernul alocă 230 de mln. de lei pentru compensarea consumului de gaze naturale a agenților economici și altor consumatori noncasnici

Guvernul alocă 230 de mln. de lei pentru compensarea consumului de gaze naturale a agenților economici și altor consumatori noncasnici

Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE) a emis astăzi dispoziția privind alocarea a 230 de milioane de lei pentru compensarea consumului de gaze naturale a agenților economici și altor consumatori noncasnici. Banii pentru compensații sunt alocați din fondul de intervenție a Guvernului Republicii Moldova.  

În acest context, Ministerul Economiei a creat un mecanism de compensare prin intermediul căruia toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

O altă prevedere inclusă în mecanismul de compensare, se referă la acordarea compensațiilor întreprinderilor cu consum sporit de gaze naturale din sectoarele: agroalimentar, a îmbrăcămintei și încălțămintei, a sticlei, covoarelor, a articolelor de hârtie și carton.

Agenții economici vor putea solicita al doilea tip de compensații în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respectivă. Conform acestei formule, a fost stabilită compensația pentru gaze în cuantum de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c. De menționat, că valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

„Mai mult suport și mai puțină incertitudine – ceea ce dorim să oferim mediului de afaceri din țară. Acest sprijin vine să ajute antreprenorii să facă față costurilor mari la resursele energetice. Consider, că este de datoria statului să vină în ajutorul companiilor și întreprinzătorilor, care au nevoie de susținere pentru a se dezvolta și pentru a reuși să păstreze locurile de muncă”, a menționat Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare. Depunerea ultimei cereri trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Share