Guvernul a lansat concursul de selectare a unui judecător pentru Curtea Constituțională

Guvernul a lansat concursul de selectare a unui judecător pentru Curtea Constituțională

Prim-ministrul Valeriu Streleț a anunțat luni, în cadrul unui briefing de presă, că a dispus crearea unei comisii pentru inițierea concursului de preselecție a unui candidat la funcția de judecător la Curtea Constituțională.

“Astăzi avem un mandat vacant care revine candidatului din partea Guvernului. Pentru a evita orice speculații publice că acesta va reprezenta anumite partide, am decis personal să fie creată o comisie de concurs și să fie anunțat concursul de preselecție, încurajând toți specialiștii în drept, care se încadrează în rigorile legale, să aplice pentru această funcție”, a precizat Premierul Valeriu Streleț.

Potrivit Prim-ministrului, candidatul selectat va fi aprobat ulterior prin hotărâre de Guvern. „E un proces necesar deoarece Curtea Constituțională trebuie sa aibă numarul necesar de judecători și să fie pe deplin funcțională”, a mai menționat Valeriu Streleț, exprimându-și speranța că va avea parte de suportul colegilor din Alianța de guvernare în acest proces.

Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi dintre aceștia sunt numiţi de către Parlament, doi de către Guvern şi alți doi de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Maria Roşca

Share