Guvernul a depus o sesizare la Comisia Europeană pentru a fi recunoscute certificatele de vaccinare moldovenești

Guvernul a depus o sesizare la Comisia Europeană pentru a fi recunoscute certificatele de vaccinare moldovenești

Certificatele de vaccinare emise de autoritățile din Republica Moldova vor putea fi recunoscute de alte state în urma modificării acestora. Despre aceasta anunță vicepremierul pentru Digitalizare Iurie Țurcanu, transmite OFICIAL.

Vicepremierul a spus că a fost dezvoltată soluția de certificat digital COVID și a fost extinsă soluția pentru a accepta certificatele emise de alte țări.

„De astăzi se modifică forma acestui certificat pentru a fi compatibil cu certificatul european. Certificatele pot fi generate la adresa www.certificate-covid.gov.md, opțiunea generează certificat, se va introduce IDNP-ul, data nașterii și se generează certificatul. La această adresă se pot și verifica certificatele. Guvernul a depus o sesizare la Comisia Europeană pentru a fi recunoscute certificatele moldovenești în alte state și ea se examinează”, a spus Iurie Țurcanu.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, a vorbit despre perioada de carantină a elevilor și studenților după ce au contactat cu un caz pozitiv de COVID-19.

„Încheierea înainte de termen a carantinei și revenirea la ore cu prezența fizică va fi asigurată după a 7-a zi după COVID-19 prin prezentarea unui test negativ. Toți elevii se vor afla în carantină timp de 14 zile și după modificările de astăzi elevii au posibilitatea să revină la a 7-a zi. La 8 octombrie în țară se aflau peste 11 mii elevi în regim carantină. Testarea elevilor și studenților se realizează gratuit. Elevii și studenții care nu se prezintă la testare, vor relua cursurile cu prezența fizică după 14 zile de perioada de carantină. De asemenea, în condițiile în care majoritatea studenților USMF „Nicolae Testemițanu” sunt vaccinați s-a luat decizia ca ei vor realiza instruirea cu prezența fizică în regim mixt, cu excepția cursurilor teoretice, care vor fi online”, a spus Svetlana Nicolăescu.

Cristina Parfeni

Share