Grupul de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare a desfășurat consultări cu Serviciul de prevenire și combatere a spălării banilor
Membrii Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare au desfășurat consultări cu reprezentanții Serviciului de prevenire și combatere a spălării banilor (SPCSB), în contextul studierii și implementării recomandărilor stipulate în raportul „Republica Offshore”, elaborat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. La consultări au participat deputații Vasile Grădinaru, președintele Grupului, membrii Igor Chiriac, Maria Pancu, Iulia Dascălu, Valentina Manic și Roman Roșca.
Parlamentarii au adresat reprezentanților SPCSB mai multe întrebări ce țin de competența instituției și care se referă la cauzele și circumstanțele ce au făcut posibilă frauda bancară. Întrebările țineau, inclusiv, de acțiunile întreprinse de Serviciul de prevenire și combatere a spălării banilor în scopul de a preveni în perioada respectivă, iar, ulterior, de a contribui la investigarea jafului din sistemul bancar al țării.
Rezumând consultările, președintele Grupului, Vasile Grădinaru, membru al Comisiei juridice, numiri şi imunități, a enumerat acțiunile ce se impun în perioada imediat următoare. Printre ele, este vorba de necesitatea definitivării proiectului de modificare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, inclusiv revizuirea prevederilor ce țin de sancționarea entităților și persoanelor responsabile de raportare a activităților și tranzacțiilor suspecte. De asemenea, este necesară fluidizarea procedurii de raportare a acestora, inclusiv de la distanță.
Suplimentar, deputatul Vasile Grădinaru consideră oportun de a revizui plafonul maxim al sumei de bani pentru care casele de schimb valutar cer un act de identitate la efectuarea tranzacții de schimb valutar: de la 200 000 de lei la 50 000 de lei. Această modificare are menirea de a contribui la diminuarea riscurilor aferente spălării banilor.
Totodată, membrii Grupului au reiterat necesitatea organizării unui sistem eficient de instruire a autorităților raportoare. Un obiectiv important este aducerea cadrului legislativ și regulatoriu relevant în concordanță cu directivele europene, acest fapt fiind și un angajament al Republicii Moldova în contextul statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
Grupul de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare a fost creat ca urmare a sesizării la raportul „Republica Offshore” al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, constituit prin decret prezidențial. În urma consultărilor cu autoritățile publice vizate, Grupul de lucru va lansa un șir de inițiative legislative pentru îmbunătățirea cadrului legal, menite să consolideze capacitatea organelor de supraveghere și să le ofere mai multe instrumente de combatere a spălării banilor în sectorul financiar-bancar.